Zanimivosti

Krhek posladek iz beljakov

M. S., Maja
22. 6. 2018, 16.01
Deli članek:

Kadar nam pri praznični peki ostanejo beljaki, pa tudi v vročih poletnih dneh so sladice iz pečenih beljakov, t. i. meringue, z mehko sredico in hrustljavo skorjico prva izbira.

Revija Maja

Majin nasvet

Do bo sneg resnično čvrst, a svilnat, kakor ga potrebujemo za pripravo sladic iz pečenih beljakov, stepemo beljake s ščepcem soli in dodatkom limoninega soka.

100 min

Pavlova z jagodami

Sestavine za 8 do 10 oseb:
4 beljaki
200 g + 1 žlička sladkorja
500 ml sladke smetane
1 žlica sladkorja v prahu
400 g jagod
2 žlički rožne vode

Priprava:

1. Beljake stepemo v sneg. Počasi med stepanjem dodajamo sladkor. Sneg z žlico naložimo v pekač, obložen s papirjem za peko, v obliki kroga. Robovi naj bodo nekoliko višji, da bo prostor za smetano na sredini.

2. Za eno uro pekač postavimo v pečico, ogreto na 130 stopinj. Medtem jagode razpolovimo, jih zmešamo z rožno vodo in žličko sladkorja.

3. Ko je beljak pečen, mora biti hrustljav in rahlo zlato obarvan, a še vedno mehak na sredini. Naj se ohladi v pekaču, preden ga zvrnemo na pladenj.

4. Na sredino pečenega beljaka naložimo stepeno smetano in jagode. Potresemo s sladkorjem v prahu.

Preberite tudi: Pripravite okusno marmelado, sok ali čatni iz višenj. Kliknite TUKAJ!