Zanimivosti

Okusne in lahke jedi na hitro: kuhani regrat

Sonja Grizila, Zarja
1. 5. 2018, 16.01
Deli članek:

Regrat lahko jemo vse leto, saj se po košnji obraste, zdaj pa je že velik in nekoliko greni – podobno kot cikorija in radič. Če imate radi ta okus in se zavedate, kako je regrat koristen za prebavila, jetra, ledvice in krvno sliko, si ga privoščite vsaj dvakrat na teden. Za štiri.

Profimedia
Regrat čisti telo.

Ovsena juha z regratom

Potrebujemo 20 dag očiščenega regrata, 5 žlic ovsenih kosmičev, 2 žlici zaseke, 4 žlice kisle smetane in začimbe.

Regrat zrežemo na drobne koščke. V liter vroče vode stresemo regrat, kosmiče, dodamo zaseko, jušno kocko, malo žajblja in origana, sol in poper. Kuhamo deset minut, primešamo kislo smetano in segrejemo do vretja. Pokrito pustimo stati deset minut, nato ponudimo.

Regrat s krompirjem

Potrebujemo 70 dag krompirja, 50 dag regrata, česen, peteršilj, olje in začimbe.

Krompir olupimo in zrežemo na kocke ter posebej skuhamo, regrat očistimo in liste razpolovimo. Kuhamo ga deset minut v malo slanega kropa. Oboje odcedimo. Sesekljamo 8 strokov česna in nekaj vejic peteršilja ter oboje popražimo na štirih žlicah oljčnega olja le toliko, da zadiši. Dodamo regrat in krompir (prilijemo tudi malo regratove vode), dosolimo, če je treba, in dušimo skupaj še dobrih pet minut. Ponudimo s klobaso ali ribo.

Rižota z regratom in radičem

Potrebujemo 35 dag dolgozrnatega riža, 10 dag treviškega radiča, 10 dag regrata, 2 dl terana, 2 dl goveje juhe (ali juhe iz kocke), olje, začimbe in 3 žlice parmezana.

Na 3 žlicah olja najprej popražimo riž, da postekleni, nato pa dodamo na manjše koščke zrezan radič in regrat. Solimo, prilijemo juho in dušimo deset minut, nato prilijemo še teran ter malo vode, če je treba. Pokrito dušimo še deset minut, nato primešamo parmezan, pokrijemo, odstavimo z ognja in pustimo stati še pet minut.

Štajerska pojedina – regrat z ocvirki

Potrebujemo 70 dag očiščenega in na koščke zrezanega regrata, 4 velike kuhane, vroče krompirje, 2 kuhani jajci, 3 žlice ocvirkov, olje in kis.

Regrat stresemo v skledo, dodamo zrezan krompir, solimo in vse skupaj z rokami nekoliko pomečkamo. V ponvi prepražimo ocvirke, nato dodamo 3 dl mešanice kisa. Zavremo, zlijemo na regrat ter hitro in temeljito premešamo. Nato potresemo s sesekljanimi jajci in takoj ponudimo. Šele tako pripravljen regrat ima poln in značilen okus.

Frtalja

Potrebujemo 15 dag regrata, 8 jajc, 2 žlici drobnih ocvirkov, 2 žlici moke, olje in začimbe.

Na koščke zrezan regrat nekoliko podušimo na ocvirkih in dveh žlicah olja, da ovene, nato pa prelijemo z mešanico jajc in moke, solimo ter popramo. Počakamo, da se frtalja na eni stani speče, potem jo obrnemo in zapečemo še na drugi strani.

Preberite tudi: Za piknik - pica s šparglji in rikoto. Kliknite TUKAJ!