Zanimivosti

Sveže pomladanske rižote

Katja Kmet, Zarja
1. 5. 2018, 11.01
Deli članek:

Riž imamo vedno v shrambi, prav tako čebulo in olje. Potrebujemo le še nekaj sveže zelenjave, pa lahko v kratkem času in brez posebnega dela skuhamo neprekosljivo dobro jed: rižoto.

Revija Zarja

Seveda je rižota še boljša, če ji primešamo maslo ali kremni sirček, če jo potresemo s parmezanom in okrasimo z dišečimi lističi mladih dišavnih zeli. Vitaminov in okusov bo tako na pretek, mesa pa pravzaprav sploh ne bomo pogrešali.

Revija Zarja
Pripravite odlično rižoto, ki bo prepričala tudi izbirčne jedce.

Rižota z artičokami

Za 4 osebe

Priprava: 20 minut

Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 8 svežih artičok * 1 limona * 1 majhna čebula * 75 g pršuta * pest sesekljanega peteršilja * 75 g masla * 1 kozarec suhega belega vina * sol * poper * 400 g riža za rižoto * 1,2 litra piščančje ali zelenjavne juhe * 50 g naribanega parmezana.

Priprava: Artičokam odstranimo steblo in zunanje liste, nato jih narežemo na polovice, te pa na četrtine. Temeljito jih natremo s prerezano limono, da ne porjavijo. S srčka odstranimo kosmata vlakna. Nato narežemo četrtine artičok na tanke rezine. Damo jih v skledo hladne vode in dodamo narezano limono. Pustimo, da vse skupaj počaka. Na štedilniku segrejemo juho – biti mora zelo vroča. V kozici za rižoto segrejemo polovico masla in na šibkem ognju med mešanjem počasi pražimo na drobno sesekljano čebulo in sesekljan pršut. Ko se čebula zmehča (ne sme pa porumeneti), dodamo dobro odcejene in s krpo popivnane artičoke. Premešamo in počasi pražimo 10 minut, da se artičoke zmehčajo. Vmes počasi zalivamo z vinom. Solimo in popramo. Dodamo riž in med mešanjem pražimo, da se riževa zrnca močno segrejejo. Nato prilijemo prvo zajemalko vroče juhe. Premešamo, počakamo, da riž vsrka juho, nato zalijemo z drugo zajemalko juhe. Tako kuhamo, vmes večkrat premešamo in sproti postopoma prilivamo juho, približno 20 minut. Ko je rižota kremasta, zrnca pa so v sredini še nekoliko čvrsta, odstavimo kozico s štedilnika. V rižoto zmešamo preostanek masla in nariban parmezan. Po okusu še začinimo. Kozico pokrijemo, rižota naj stoji 3 minute. Nato jo takoj postrežemo.

Nasvet: Kadar nimamo pri roki svežih artičok, lahko pripravimo jed tudi z vloženimi srčki.

Revija Zarja

Rižota z bučkami in s papriko

Za 4 osebe

Priprava: 20 minut

Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 350 g riža za rižote * 2 majhni bučki * 1 paprika * 200 g zrelih paradižnikov * 1 liter piščančje ali zelenjavne juhe * 1 majhna čebula * oljčno olje * 3 listi bazilike * sol.

Priprava: Najprej skuhamo juho (iz dveh kock) ali pogrejemo jušno osnovo. Bučki umijemo, obrežemo na konceh in narežemo na kockice. Papriko očistimo semenja in belih notranjih kožic, narežemo jo na kockice. Čebulo na drobno sesekljamo, v kozici jo na oljčnem olju počasi pražimo, da postekleni. Dodamo bučke in papriko, premešamo, nekoliko popražimo, nato pa dodamo riž. Prepražimo, da riževa zrnca posteklenijo, nato dodamo koščke paradižnikov. Zalijemo s toliko juhe, da je riž pokrit, in kuhamo, dokler riž ne vsrka tekočine. Potem dolijemo spet toliko juhe, da je riž pokrit, in kuhamo naprej. Rižoto ves čas postopoma zalivamo z vročo juho po zajemalkah ter od občasno premešamo, da zrnca oddajo škrob in postane jed kremasta. Ko je riž kuhan, a v sredini še nekoliko čvrst, kozico odstavimo. Okrasimo z listi sveže bazilike in postrežemo.

Nasvet: Za spremembo lahko vzamemo namesto riža ješprenj. Pazimo le, da ješprenj najprej za 2 uri namočimo, da se napne in je potem hitreje kuhan.

Revija Zarja

Rižota s špinačo in z gobami

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: od 50 do 55 minut

Sestavine: 1 žlica oljčnega olja * 25 g masla * 1 čebula * 140 g narezanih šampinjonov * 1 strt česnov strok * 140 g riža za rižoto * 1,5 dl suhega belega vina * 4 sesekljani posušeni paradižniki * 0,5 litra vroče zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 2 žlici sesekljanega peteršilja * 25 g naribanega parmezana * 100 g mladih špinačnih listov.

Priprava: V kozici segrejemo olje in maslo. Dodamo na drobno sesekljano čebulo in jo med mešanjem na zmernem ognju pražimo 5 minut. Ko se čebula zmehča in postekleni, dodamo gobe in strt česnov strok. Premešamo in počasi pražimo od 2 do 3 minute. Dodamo riž in dobro premešamo. Zalijemo z vinom in med mešanjem kuhamo na zmernem ognju 3 minute, da vino povre. Ogenj zmanjšamo, sestavinam v kozici pa dodamo sesekljane sušene paradižnike in prilijemo 125 ml juhe. Kuhamo kakih 5 minut, da tekočina povre. Postopoma po zajemalkah prilivamo juho, vsakokrat premešamo in počasi kuhamo, da je rižota nazadnje kremasta in so zrnca kuhana, a v sredini še malo čvrsta. Primešamo peteršilj in polovico parmezana. Rižoto potresemo z opranimi in osušenimi špinačnimi listi. Počasi kuhamo še od 4 do 5 minut, da špinača ovene. Potresemo s preostalim parmezanom in takoj postrežemo.

Revija Zarja

Lahka rižota z lososom in limono

Za 4 osebe

Priprava: 5 minut

Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 1 čebula * 2 žlici oljčnega olja * 350 g riža za rižoto * 1 strok česna * 1,5 litra vroče juhe (piščančje ali zelenjavne) * 170 g dimljenega lososa * 85 g sirčka maskarpone * 3 žlice sesekljanega peteršilja * naribana lupinica 1 bio limone in limonin sok * pest rukole.

Priprava: Na drobno sesekljano čebulo počasi pražimo na oljčnem olju 5 minut, da postekleni in se zmehča. Dodamo riž in na drobno sesekljan česen, mešamo ter pražimo 2 minuti, nato pa zalijemo s tretjino vroče juhe. Ko juha ponovno zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo riž 20 minut. Vmes nekajkrat premešamo. Ko riž vsrka vso juho, dodamo polovico preostale juhe in kuhamo naprej, vmes pa pogosto premešamo. Riž naj vsrka vso tekočino, potem pa prilijemo preostalo juho, premešamo in kuhamo še toliko časa, da je riž kremast in kuhan. Odstavimo. Primešamo sesekljane rezine dimljenega lososa (nekaj koščkov lososa prihranimo za okrasitev), sirček maskarpone, peteršilj in naribano limonino lupinico. Ker je losos slan, pazimo, da jedi ne presolimo, temveč jo nekoliko popramo. Pustimo stati 5 minut, nato po okusu dodamo kanec limoninega soka. Okrasimo s koščki lososa in z rukolo ter postrežemo.

Shutterstock

Rižota s šparglji

Za 4 osebe

Priprava: 30 minut

Kuhanje: 18 minut

Sestavine: 350 g riža za rižoto * 400 g zelenih špargljev * 1 liter zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 50 g parmezana * 1 majhna čebula * oljčno olje * maslo.

Priprava: Šparglje očistimo, spodnjo tretjino stebel olupimo, oleseneli spodnji konec odrežemo in zavržemo. Šparglje položimo v luknjičav nastavek, posadimo ga nad vrelo vodo v kozici, pokrijemo in kuhamo 10 minut. Vršičke špargljev odrežemo in prihranimo. Kuhana stebla špargljev in malo vode od kuhanja zmeljemo v mešalniku v gladko kašo. V kozico damo olje in na drobno sesekljano čebulo. Počasi in med mešanjem pražimo, da se čebula zmehča in postekleni. Dodamo riž, premešamo in pražimo nekaj minut. Zalijemo z zajemalko vrele zelenjavne juhe in kuhamo ter mešamo na šibkem ognju, da riž vsrka vso tekočino. Ponovno zalijemo z zajemalko juhe. Postopek ponavljamo, dokler ni riž kuhan, rižota pa sočna. Takrat, kake 4 minute pred koncem kuhanja, primešamo kašasto sesekljana stebla špargljev. Ko je rižota kuhana, jo odstavimo ter ji primešamo maslo in nariban parmezan. Pustimo v pokriti kozici nekaj minut. Rižoto okrasimo z vršički špargljev, ki jih prej rahlo popečemo na maslu.

Revija Zarja

Sočna spomladanska rižota

Za 4 osebe

Priprava in kuhanje: 1 ura

Sestavine: 200 g izluščenega svežega boba * 4 srednje velike šalotke * 3 očiščene mlade čebule * 1 strok česna * 250 g špargljev * 1,3 litra piščančje ali zelenjavne juhe * 1 žlica oljčnega olja * 85 g masla * 350 g riža za rižote * 1 dl suhega belega vina * 140 g izluščenega graha * 100 g naribanega parmezana.

Priprava: Sveže izluščen bob stresemo v vrelo vodo, pustimo 1 minuto, nato ga odcedimo in zrna olupimo. Kar se da na drobno sesekljamo šalotke, mlade čebule in česen. Špargljem odrežemo oleseneli del stebla, spodnjo tretjino stebel olupimo. Vsak špargelj narežemo na prečne 4 kose. Juho segrejemo, da je vrela. V kozici segrejemo olje in polovico masla. Dodamo sesekljano mešanico šalotk, čebule in česna, premešamo ter počasi pražimo od 3 do 4 minute, da šalotke posteklenijo. Dodamo riž in pražimo ter mešamo na srednje močnem ognju nekaj minut. Ko so riževa zrnca steklasta, zalijemo z vinom in mešamo kako minuto, da vino povre. Za preglednost postopka naravnamo kuhinjsko uro na 20 minut – toliko traja, da se rižota skuha. Zalijemo z 1,5 zajemalke vrele juhe, premešamo in kuhamo na zmernem ognju, da riž vsrka vso tekočino. Mešamo in prilivamo juho po zajemalkah – novo zajemalko prilijemo šele, ko riž vsrka vso tekočino, z mešanjem pa bo rižota postala lepo kremasta. Po 14 minutah kuhanja dodamo bob in grah. Po okusu tudi začinimo. Hkrati položimo narezane šparglje v pripravljeno vrelo juho za zalivanje in jih kuhamo 4 minute. Nato jih poberemo s penavko in dodamo rižu. Začnemo pokušati riž. Preverjamo, kdaj je ravno prav kuhan: mehak, a v sredini še čvrst. Če ga bomo kuhali predolgo, bo postal lepljiv, namesto kremast. Ni treba, da porabimo čisto vso juho, običajno je nekaj ostane. Kozico z rižoto odstavimo. Rižu primešamo polovico naribanega parmezana in preostalo maslo, pa še pol zajemalke juhe, da bo jed lepo sočna. Kozico pokrijemo, rižoto pustimo počivati 3 minute. Postrežemo jo skupaj s preostankom parmezana.

Revija Zarja

Rižota z grahom in s šunko

Za 4 osebe

Priprava: 20 minut

Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 360 g riža za rižote * 150 g kuhane šunke * 200 g izluščenega graha * 1 čebula * 1 korenček * oljčno olje * sol * poper * nariban parmezan.

Priprava: V veliko kozico osoljene vrele vode stresemo riž in ga skuhamo. Ko so zrnca kuhana, a v sredini še čvrsta, riž odcedimo na cedilu, oplaknemo ga s hladno vodo, ponovno dobro odcedimo, nato pa ga shranimo v tesno zaprti posodi – lahko tudi čez noč. Korenček ostrgamo in narežemo na kockice. Čebulo na drobno sesekljamo. Oboje, čebulo in korenček, počasi pražimo na oljčnem olju. Ko čebula rahlo porumeni, dodamo izluščen svež grah. Počasi pražimo vse skupaj 10 minut, nato primešamo na kockice narezano šunko in pražimo še 10 minut. Tri minute, preden se grah skuha, dodamo še prihranjen kuhan riž. Dobro premešamo, pustimo, da se grah skuha do konca, riž pa pregreje. Solimo in popramo po okusu, primešamo košček masla in nariban parmezan, nato pa postrežemo.

Florentinska rižota

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Kuhanje: 30 minut

Sestavine: 300 g riža za rižote * 1 steblo zelene * 1 majhna čebula * 1 korenček * 200 g piščančjih jeter * 1 liter piščančje juhe ali jušne osnove * 1 žlica oljčnega olja * 2 dl rdečega vina (chianti) * 1 žlička paradižnikove mezge * 40 g masla * 1 žlica sesekljanega peteršilja * 2 žlici naribanega parmezana * sol.

Priprava: Na drobno sesekljamo čebulo, stebelno zeleno in korenček. V kozici segrejemo oljčno olje, dodamo sesekljano čebulo ter zelenjavo in na šibkem ognju med mešanjem počasi prepražimo. Ko čebula postekleni, dodamo očiščena, a ne narezana piščančja jetra in jih pražimo kakih 10 minut. Jetra vzamemo iz kozice, na deski jih z ostrim nožem na drobno sesekljamo, nato pa vrnemo v kozico. Povečamo ogenj, v kozico pa stresemo riž in ga med mešanjem popražimo, da se zrnca namastijo. Zalijemo z rdečim vinom, pustimo, da povre, nato primešamo paradižnikovo mezgo. Zalijemo z zajemalko vroče juhe. Med mešanjem na šibkem ognju kuhamo, da rižota počasi vre. Pogosto jo premešamo. Ko riž vsrka vso tekočino, dolijemo novo zajemalko juhe. Tako kuhamo in prilivamo juho, dokler ni riž kuhan, zrnca pa so v sredini še nekoliko čvrsta. Kozico odstavimo. V rižoto zamešamo maslo in parmezan. Pokrijemo s pokrovom in pustimo stati minuto ali dve. Primešamo sesekljan peteršilj in takoj postrežemo.

Revija Zarja

Rižota z dišavnicami in s parmezanom

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Kuhanje: 40 minut

Sestavine: 1,5 litra zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 50 g masla * 1 čebula * 300 g riža za rižote * 1,5 dl belega vina * 50 g naribanega parmezana * malo naribane limonine lupinice (bio) * 2 žlici oljčnega olja * 2 pesti mehkih sesekljanih mešanih dišavnic (bazilika, krebuljica, drobnjak) in nekaj celih listkov za zeliščno solato * 1 žlica balzamičnega kisa.

Priprava: Juho segrejemo, da zavre, nato jo ohranjamo vročo na štedilniku. V drugi kozici razpustimo polovico masla, dodamo na drobno sesekljano čebulo in jo med mešanjem na šibkem ognju pražimo od 8 do 10 minut, da se zmehča, ne sme pa porumeneti. Primešamo riž, in ko se zrnca prepražijo in obdajo z maščobo, zalijemo z vinom. Kuhamo, da vino povre, nato pa začnemo po zajemalkah prilivati vročo juho. Kuhamo na šibkem ognju. Vsakokrat počakamo, da riž vsrka tekočino, šele potem prilijemo novo zajemalko juhe in premešamo. Z mešanjem dosežemo, da zrnca oddajo škrob, zato je rižota na koncu kremasta, juhe pa prilivamo in porabimo ravno toliko, da je jed sočna, zrnca pa so kuhana, a v sredini še rahlo čvrsta. Kuhano rižoto odstavimo. Primešamo ji nariban parmezan in preostalo maslo, polovico oljčnega olja ter sesekljane dišavnice. Solimo in popramo. Kozico pokrijemo s pokrovom in pustimo stati nekaj minut. Medtem pripravimo solato iz dišavnic: v skledo damo cele listke bazilike, krebuljice in po želji rukole, dodamo na grobo sesekljan drobnjak, zabelimo s preostankom oljčnega olja in z balzamičnim kisom ter solimo in popramo po okusu. Rižoto postrežemo z nastrganimi lističi parmezana in okrašeno z zeliščno solato.

Preberite tudi: Pripravite slastno niško solato! Kliknite TUKAJ!