SLADKA DREVESA
Sestavine za 24 kosov:
125 g margarine
125 g rjavega sladkorja
1 jajce
175 g moke
1 žlička pecilnega praška
1 ščepec soli
200 g barvitih čokoladnih bombonov (npr. M&M)
24 lesenih palčk
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Palčke namočimo v vodi. S papirjem za peko obložimo dva pekača. Z električnim mešalnikom zmešamo margarino, sladkor in jajce.
Posebej zmešamo moko s soljo in pecilnim praškom ter dodamo mokrim sestavinam.
Testo z žlico odmerimo na pekač. Oblikujemo okrogle piškote in jih rahlo potlačimo. Vanje vtisnemo bombone in spodaj palčko.
Sladka drevesa pečemo 10 minut, jih vzamemo iz pečice in pustimo na pekaču, da se ohladijo.
JABOLČNE ROŽICE
Sestavine za 12 rožic:
200 g moke
1 žlička pecilnega praška
45 g sladkorja
1 zavoj vaniljinega sladkorja
100 g skute
5 žlic mleka
120 g margarine
2 žlici limoninega soka
4 jabolka z rdečo lupino
2 žlički cimeta
Zmešamo moko, pecilni prašek, 20 g sladkorja in vaniljin sladkor. Dodamo skuto, mleko in 80 g margarine ter vse zmešamo v gladko testo.
Limonin sok zlijemo v skledo, dodamo nekaj vode. Jabolka umijemo, narežemo na četrtine, odstranimo peške in narežemo na rezine. Položimo jih v limonino vodo.
Ko narežemo vsa jabolka, odlijemo limonino vodo in jabolka prelijemo z vrelo vodo, da jih popolnoma prekrije. Pustimo namakati 3 minute. Potem vodo odlijemo in jabolka s kuhinjsko krpo temeljito osušimo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Preostali sladkor zmešamo s cimetom. Testo razvaljamo v pravokotnik velikosti 48 x 25 cm. Namažemo ga s stopljeno margarino in potresemo s cimetovim sladkorjem. Testo narežemo na 12 trakov, širokih 4 cm. Režemo po širini.
Pekač za mafine namastimo. Na vsak trak testa položimo rezine jabolk, da se prekrivajo, in oboje zvijemo v rožico. Rožice položimo v pekač in pečemo od 20 do 25 minut.
TORTA PIKAPOLONICA
Sestavine za okrogel pekač (premer 26 cm):
75 g temne čokolade
150 g margarine
150 g sladkorja
3 jajca
225 g moke
2 žlički pecilnega praška
1 žlica grenkega kakava
1 ščepec soli
75 ml mleka
250 g jagod
250 ml sladke smetane
1 zavoj vaniljinega sladkorja
50 g sladke vrvice iz črne lakrice
1 tuba rjave jedilne barve
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko. Čokolado nalomimo na koščke in jih skupaj z margarino stopimo nad parno kopeljo.
Sladkor z jajci kremasto stepemo in vmešamo stopljeno čokolado.
Moko, pecilni prašek, sol in kakav zmešamo in skupaj z mlekom dodamo jajčni zmesi. Testo vlijemo v pekač in pečemo 25 minut.
Ko se torta ohlaja, očistimo jagode in jih narežemo na polovičke. Smetano stepemo z vaniljinim sladkorjem.
Smetano v kupčkih nabrizgamo na ohlajeno torto, nanjo položimo polovičke jagod in jih z barvo in lakrico spremenimo v pikapolonice.
OVČKE
Sestavine za 12 ovčk:
50 g bele čokolade
220 g masla
50 g sladkorja
1 žlička vaniljinega sladkorja
3 jajca
250 g moke
2 žlički pecilnega praška
60 ml mleka
100 g svežega kremnega sira
100 g sladkorja v prahu
12 temnih čokoladnih pralinejev (ovalnih)
240 g mini slezenovih penic
24 čokoladnih bisernih kroglic
nekaj marcipana
Čokolado nalomimo na koščke in stopimo nad parno kopeljo. Kremasto stepemo 120 g masla, sladkor in vaniljin sladkor. Počasi dodajamo jajca in ves čas mešamo. Prilijemo še čokolado.
Moko zmešamo s pecilnim praškom, presejemo in skupaj z mlekom dodamo testu.
Testo vlijemo v pekač za mafine, ki smo ga obložili s papirnatimi skodelicami. Pečemo 20 minut na 180 stopinjah.
Sveži sir in preostalo maslo kremasto stepemo. Dodamo sladkor v prahu. Pečene in ohlajene mafine namažemo s sirovo zmesjo, prihranimo le dve žlici te zmesi.
Sestavimo podobe ovčke. Za obraz uporabimo praline, penice pa narežemo in naredimo kožuh. Glazuro in čokoladne kroglice uporabimo za očke. Ušesa oblikujemo iz marcipana.