Paelja
Sestavine za 4 osebe:
2 žlici olivnega olja
80 g klobase chorizo
1 čebula
2 stroka česna
2 koničasti papriki
1 žlica dimljene sladke paprike v prahu
1 žlica paradižnikovega pireja Mutti
250 g riža
800 ml kokošje juhe
180 g velikih kozic
400 g školjk
25 g peteršilja
Priprava:
1. Klobaso narežemo na rezine. Čebulo in česen olupimo in narežemo na rezine. Papriki odstranimo semena in sesekljamo. Peteršilj osmukamo in sesekljamo.
2. V ponvi segrejemo olje in tri minute pražimo koleščke klobase. Dodamo čebulo in pražimo še nekaj minut. Dodamo še česen in papriko in pražimo še dve minuti.
3. Vmešamo papriko v prahu in paradižnikov pire, kuhljamo minuto, dodamo riž. Zalijemo z juho, segrevamo do vrenja, pokrijemo in kuhamo 10 minut. Dodamo kozice in školjke ter kuhamo še pet minut.
4. Posodo odstavimo z ognja, jo pokrijemo in počakamo pet minut. Preden paeljo postrežemo, jo potresemo s peteršiljem.