Že po videzu so artičoke nekaj posebnega. Njihove glavice so večje ali manjše, svetlejše zelene ali temnejše in v vijoličastih odtenkih. Za vse velja, da so to še nerazviti cvetovi rastline, ki jih porežejo, ko so polni dragocenih in okusnih sokov. Začetnike morda preseneti, da je pri čiščenju veliko odpadka. Ko jih kupimo, je treba kroglastim cvetovom odstraniti vse zunanje trše liste, preden pridemo do sladkih mehkih popkov. Prav ti nas zanimajo v kuhinji. Olupimo tudi stebla, ki se včasih držijo cvetov in jih skuhamo enako kot cvetove. Vedeti je treba še to, da so artičoke bolj poslastica, priloga ali začetna jed, ki nam bo s svojo značilno grenčico vzbudila tek, kot pa glavna jed.
Namig za pripravo: ko artičoke obrežemo in jim odstranimo zunanje liste, jih potopimo v hladno vodo, ki ji dodamo limonin sok, drugače bi na zraku hitro potemnele in izgubile prijetno svežo barvo.
Recepti za pripravo so preprosti, užitek ob jedeh pa je lahko velik. Artičoke imajo rade v svoji družbi česen, peteršilj in seveda oljčno olje, poleg tega pa še drobtinice, ki jih naredijo nasitnejše. Načinov za pripravo je veliko. Skuhamo jih v pari, pripravimo v pečici ali ocvremo. Mnogi se zatečejo k že pripravljenim srčkom artičok, vloženim v olje, a vsaj nekajkrat v letu si je treba privoščiti sveže pripravljene. V vseh oblikah so odlična posebnost, ki jo je škoda zamuditi.
Artičoke s česnovim nadevom
Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 30 minut
Sestavine: 4 artičoke, 200 ml jušne osnove ali vode, 50 g krušnih drobtin, 2 stroka česna, žlička soli, šopek svežega peteršilja in timijana, 1 limona; za posip: 50 g krušnih drobtin, 50 g trdega naribanega sira, tri žlice oljčnega olja.
Priprava: Artičoke očistimo ter jim odstranimo trše zunanje liste, odrežemo vrh ostrih listov in pecelj. Glavice namočimo v skledi z vodo in limoninim sokom, da ne potemnijo. Pripravimo nadev iz mešanice nasekljanega česna in peteršilja ter drobtinic. Liste artičok razmaknemo in mednje z žličko dodamo nadev. Nato artičoke naložimo v posodo in prilijemo jušno osnovo. Kuhamo jih 30 minut na zmernem ognju v pokriti posodi. Preden jih postrežemo kot toplo predjed ali prilogo, jih potresemo z mešanico krušnih drobtin, sira in oljčnega olja. Za 10 minut jih damo v vročo pečico, da se na površini naredi skorjica.
Omleta z artičokami
Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 4 artičoke, 5 jajc, 3 kuhani krompirji, 3 žlice moke, 200 ml mleka, 1 čebula, nasekljana sveža zelišč, tri žlice trdega naribanega sira, sol, poper, košček masla.
Priprava: Artičoke splaknemo pod vodo, odstranimo jim trde liste in uporabimo mehke srčke. Nasekljamo jih in skupaj s čebulo v ponvi popražimo na olju, da se nekoliko zmehčajo. Jajca, moko, sir in mleko stepemo v posodi, solimo in popramo, dodamo nasekljana zelišča. Primešamo popražene artičoke in tanke rezine kuhanega krompirja. Ponev segrejemo, namažemo z maslom in vanjo preložimo maso. Ko zakrkne, jo zapečemo še na drugi strani. Obrnemo jo tako, da si pomagamo s krožnikom, ki ga položimo na omleto, ponev previdno obrnemo in jed zapečemo še na drugi strani. Postrežemo jo s svežim kruhom in solato.
Srčki artičok v solati
Za 4 osebe
Priprava: 10 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 5 artičok, balzamični kis, 1 limona, 50 g trdega sira, oljčno olje, timijan, limonin sok, sol, poper.
Priprava: Artičoke umijemo, jim odstranimo trde liste in odrežemo peclje. Za nekaj minut jih namočimo v vodo z limoninim sokom, nato jih odcedimo in skuhamo v pari ali v posodi z blago soljeno vodo. Kuhamo jih 20 minut, nato pa odcedimo, narežemo na koščke in pripravimo kot solato. Pokapljamo jih z limoninim sokom, oljem in balzamičnim kisom, začinimo ter jim dodamo tanke rezine trdega sira.
Riž z artičokami
Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 3 artičoke, 150 g riža, 500 ml jušne osnove, 50 g masla, 2 stroka česna, šopek svežih zelišč (timijan, rožmarin, peteršilj, žajbelj), sol, poper.
Priprava: Riž prelijemo s hladno zelenjavno jušno osnovo in blago solimo. Kuhamo 15 minut na zmerni temperaturi, da se skoraj zmehča, Pustimo ga v pokriti posodi, da vpije vso tekočino. Medtem nasekljamo česen in očistimo artičoke. Uporabimo le mehke srčke. Nasekljamo jih in v ponvi na maslu popražimo. Dodamo nasekljana zelišča in česen, vse začinimo, pražimo še nekaj minut. Ko se artičoke zmehčajo, jih primešamo rižu, jed po potrebi še dodatno začinimo. Postrežemo kot začetno toplo jed.
Namaz iz artičok
Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 4 artičoke, 1 šalotka, žlica kaper, 100 ml belega vina, šopek peteršilja, 3 žlice smetane za kuhanje, 3 kuhani krompirji, 150 g sira za mazanje, oljčno olje, sol, poper, strok česna, 6 rezin belega kruha.
Priprava: Artičoke očistimo in na drobno nasekljamo. V ponvi na olju popražimo nasekljano šalotko. Ko se nekoliko razpusti, dodamo kapre in vino. Nekaj minut kuhamo, nato dodamo artičoke in peteršilj, ter in popramo. Kuhan krompir narežemo na koščke, dodamo sir in smetano ter popražene artičoke. Začinimo in pretlačimo v fino kremo. Postrežemo jo s popraženimi rezinami kruha, natrtimi s s česnom.
Ocvrte artičoke v pivskem testu
Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 6 srednje velikih artičok, 200 g moke, 1 jajce, 1 rumenjak, 200 ml piva, sol, poper
Priprava: Artičoke očistimo in prerežemo na pol. Blago jih solimo. V skledi zmešamo moko, jajce, rumenjak in sol ter med mešanjem postopno prilivamo pivo, da nastane gosto testo. Po potrebi mu dodamo še nekaj moke ali piva. Vanj potopimo kose artičok. Na segretem olju jih ocvremo z obeh strani, da dobijo zlato rumeno barvo. Preložimo jih na kuhinjski prtiček, ki vpije odvečno olje. Postrežemo še tople.