Bolonjska omaka na belo
Sestavine za 4 osebe:
4 pori
1 strok česna
3-4 vejice svežega timijana (ali 1-2 noževi konici posušenega)
1 žlica olja
400 g mletega govejega mesa
sol, poper
500 ml smetane za kuhanje
2 žlički začimbne mešanice
400 g špagetov
Priprava:
Stebla pora očistimo in narežemo tako beli kot zeleni del na obročke. Česen olupimo in pretlačimo. Timijan osmukamo in sesekljamo.
V loncu segrejemo olje in na njem minuto pražimo bele obročke pora, potem pa dodamo meso, solimo in popramo ter zalijemo s smetano. Začinimo z začimbno mešanico in timijanom. Dodamo še polovico zelenih obročkov pora ter na šibkem ognju kuhljamo toliko časa, da so špageti kuhani.
Špagete stresemo v osoljeno vrelo vodo in kuhamo po navodilih na embalaži. Odcedimo in zmešamo z omako. Potresemo s preostalimi zelenimi porovimi obročki ter po želji z nastrganim parmezanom.