Zanimivosti

Pomarančne palačinke, kakršne naredi Bine Volčič

L. J., Zarja
16. 3. 2018, 12.00
Posodobljeno: 20. 3. 2018, 10.43
Deli članek:

Bine Volčič bralcem predlaga preprost recept, ki ga odlikuje preprosto zmagovalen okus, čeprav nasprotno od klišeja, da imajo ženske najraje čokolado, temelji na pomarančah.

Revija Zarja
Bine Volčič

Zahtevnost: srednja
Sestavine (za 8 oseb):

Testo za palačinke: 
4 jajca, 300 g mehke bele moke, 70 g belega kristalnega sladkorja, 6 g soli, 700 ml mleka, 50 g masla, 1 pomaranča.

Pomarančna omaka:
100 g belega kristalnega sladkorja, 100 g masla, 1 pomaranča.
Serviranje:50 ml pomarančnega likerja Grand Marnier.

Priprava:

Najprej pripravimo testo za palačinke. V posodi dobro razmešamo jajca in sladkor ter dodamo malo soli. Dodamo polovico mleka in premešamo. Sedaj dodamo vso moko in dobro razmešamo, da dobimo gladko zmes. Vmešamo stopljeno maslo, naribano pomarančno lupino in stisnjen sok pomaranče. Na koncu postopno dolivamo še preostalo polovico mleka in neprestano mešamo. Testo postavimo v hladilnik vsaj za pol ure, da se sestavine med seboj dobro povežejo.

Za pripravo pomarančne omake v suho ponev stresemo sladkor in dodamo koščke zmehčanega masla. Mešamo in počakamo, da se vse stopi. Preden sladkor karamelizira, dolijemo sveže stisnjen pomarančni sok in pokuhamo, da se omaka malo zgosti.

Tik pred serviranjem na vroči pomaščeni ponvi spečemo tanke palačinke in jih prepognemo vsaj na četrtine oziroma osmine. Prepognjene palačinke pogrejemo v pomarančni omaki tako, da jih polivamo povrhu. Nato v ponev s palačinkami in omako prilijemo pomarančni liker ter zažgemo. Ko se plamen umiri, so palačinke pripravljene za serviranje.

Flambirane palačinke so primerne le za odrasle. Po želji jih lahko postrežemo s fileji sveže pomaranče. Videoprikaz recepta je na voljo na Binetovem spletnem kuharskem portalu www.binevolcic.si.

Preberite tudi: Junak nove sezone šova o hujšanju: sanje so dvomestna številka na tehtnici. Kliknite TUKAJ!