Polpeti s karameliziranim paradižnikom in pirejem
Sestavine za 4 osebe:
750 g krompirja
sol, poper
4 rezine opečenca
1 čebula
1 strok česna
600 g mešanega mletega mesa
1 žlička gorčice
1 jajce
mleta rdeča paprika
2-3 žlice olja
1 vejica rožmarina
3 žlice masla
300 g češnjevega paradižnika
1-2 žlički medu
3 žlice balzamičnega kisa
100 ml mleka
nastrgan muškatni orešček
Priprava:
1. Krompir olupimo in narežemo na koščke. Skuhamo ga v slani vodi. Opečenec namočimo v mrzli vodi, čez čas ožamemo. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Mesu dodamo česen, čebulo, gorčico, jajce in namočen opečenec, sol, poper in mleto rdečo papriko. Oblikujemo osem polpetov.
2. V ponvi segrejemo olje in 5 minut pečemo polpete. Potem jih prestavimo v pekač, damo v pečico in pečemo še 10 minut na 175 stopinjah.
3. Rožmarin osmukamo, paradižnik umijemo. V ponvi segrejemo žlico masla in 3 minute pražimo paradižnike. Dodamo med, rožmarin in kis in pražimo še 2 minuti. Solimo, popramo.
4. Krompir odcedimo in ga z dvema žlicama masla in mlekom pretlačimo v pire. Solimo, potresemo z muškatnim oreščkom.
5. Postrežemo polpete s pirejem in češnjevim paradižnikom. Pokapljamo z omako.