Čokoladni sufle z bogato omako (45 min)
Sestavine za 4 osebe:
Za sufle:
4 žlice masla
2 žlici kakava v prahu
170 g temne čokolade (70 %)
1 žlička vaniljinega ekstrakta
4 jajca
4 žlice sladkorja
ščepec soli
ščepec vinskega kamna
Za omako:
140 ml sladke smetane
2 žlici sladkorja
100 g čokolade (70 %)
2 žlici masla
1 žlička instant kave v prahu
Priprava:
1. Pečico segrejemo na 190 stopinj. Z dvema žlicama masla dobro premažemo notranjost modelov za sufle. Potresemo s kakavom v prahu.
2. Nad parno kopeljo stopimo čokolado, ki smo jo nalomili na koščke in ji dodali dve žlici masla. Odstavimo z ognja in vmešamo vaniljo in rumenjake, a pazimo, da se ne skuhajo.
3. Beljake stepemo v čvrst sneg s soljo, vinskim kamnom in sladkorjem. V skledo s čokolado previdno vmešamo sneg. Z maso napolnimo modelčke.
4. Modelčke postavimo na pekač in v pečici pečemo 20 minut.
5. V manjšem lončku zmešamo sladkor in smetano, zavremo. Takoj potem odstavimo in vmešamo koščke čokolade, maslo in kavo. Zmešamo, da dobimo povsem gladko omako.
6. Pečene sufleje potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo z bogato čokoladno omako.