Mesna pita
Sestavine za 8 oseb:
200 g moke
100 g slanega masla
1 jajce
sol, poper
1 buča hokaido (400 g)
400 g pora
4 žlice olja
300 g mešanega mletega mesa
mleta rdeča paprika
150 g topljenega sira
2 žlici mleka
4 vejice timijana
Priprava:
1. Moko, maslo, jajce in pol žličke soli zgnetemo v testo. Oblikujemo ga v hlebček, zavijemo v folijo in za pol ure postavimo na hladno.
2. Buči odstranimo semena in meso narežemo na rezine (debele do 1 cm). Por očistimo in narežemo na koleščke. Segrejemo dve žlici olja in najprej 5 minut pražimo bučne rezine, potem jih vzamemo iz ponve, dodamo žlico olja in pražimo por od 3 do 5 minut. Stresemo ga na krožnik.
3. V ponvi segrejemo še žlico olja in vanjo stresemo meso. Pražimo ga 5 minut, solimo, popramo. Praženo meso stresemo k poru in dodamo še buče, solimo, popramo, potresemo z mleto papriko. Sir do gladkega zmešamo z mlekom.
4. Timijan osmukamo in lističe sesekljamo. Testo razvaljamo na pomokani delovni površini v obliko ovala, 3 mm na tanko. Položimo ga na papir za peko. Nanj razporedimo mesni nadev in sir. Rob (4 cm) pustimo brez nadeva. Potresemo s timijanom in robove testa zavihnemo proti sredini.
5. Pito prestavimo v pekač, skupaj s papirjem za peko. Pečemo v pečici, ogreti na 175 stopinj, od 30 do 40 minut.