Prija vedno in povsod, v mrzlih zimskih dneh pa nas še posebej dobro pogreje skodelica vroče čokolade ali kakava, s katero poplaknemo okusne piškote z vanilijevo kremo ali rezine, bogato prelite s čokolado in posute z arašidi.
Vroča čokolada z rdečim vinom
Potrebujemo (za eno skodelico):
50 gramov temne čokolade
200 mililitrov mleka (z 1,5 % mlečne maščobe)
100 mililitrov rdečega vina
½ žličke cimeta
Priprava:
Čokolado na grobo nasekljamo in koščke stresemo v vroče mleko. Mešamo toliko časa, da se čokolada stopi, nato dodamo rdeče vino.
Prelijemo v skodelico in potresemo s cimetom.
Čokoladne rezine z arašidi
Potrebujemo (za 30 rezin):
100 gramov masla
150 gramov rjavega sladkorja
1 jajce
150 gramov arašidovega masla
150 gramov pšenične moke (tip 405)
60 gramov ovsenih kosmičev
2 žlički grenkega kakava v prahu
1 žličko pecilnega praška
1 žličko vaniljevega sladkorja
100 gramov mlečne čokolade
50 gramov arašidov
Priprava:
Maslo in sladkor kremasto stepemo. Vmešamo jajce in sto gramov arašidovega masla.
Dodamo moko, kosmiče, kakav, pecilni prašek in vaniljin sladkor. Dobro premešamo.
Testo preložimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Robove pekača obložimo z aluminijasto folijo.
Testo večkrat prebodemo z vilicami in pečemo v pečici 15 minut na 180 stopinjah Celzija.
Za preliv stopimo mlečno čokolado nad parno kopeljo, dodamo preostalo arašidovo maslo. Rahlo ohlajen kolač namažemo s prelivom in potresemo s sesekljanimi arašidi.
Narežemo na rezine dimenzije 2,5 x 8 centimetrov.
Kakav s slezenovimi penicami
Potrebujemo (za 4 kozarce po 250 ml):
1 liter mleka
4 žlice kakava
4 čokoladne piškote
50 gramov temne čokolade
60 gramov mini slezenovih penic
Priprava:
Mleko segrejemo in vmešamo kakav.
Tri do štiri piškote s koščki čokolade nadrobimo in v piškotne drobtine namočimo robove skodelic, ki smo jih prej namočili s kakavom.
Čokolado narežemo na koščke in stopimo na šibkem ognju.
V skodelice natočimo kakav, dodamo še penice in skodelice za minuto položimo v pečico (funkcija žar), da se rjavo obarvajo.
Pokapljamo s stopljeno čokolado in takoj ponudimo.
Čokoladni piškoti z vaniljevo kremo
Potrebujemo (za 20 piškotov):
200 gramov masla
75 gramov sladkorja
100 gramov mletih mandljev
50 gramov kakava v prahu
200 gramov moke
ščepec soli
Za kremo:
200 mililitrov mleka
2 žlici kakava
½ zavoja vaniljevega pudinga v prahu
3 žlice sladkorja
125 gramov masla
Za okras:
50 gramov temne čokolade
Priprava:
Za kremo zmešamo mleko s kakavom. Odmerimo tri žlice napitka in zmešamo s pudingom. Preostanek kakava sladkamo in zavremo, dodamo mešanico kakava s pudingom in skuhamo po navodilih na vrečki.
Maslo kremasto stepemo in hladen puding vmešamo po žlicah.
Za piškote maslo in sladkor kremasto stepemo in dodamo mandlje, kakav v prahu, moko in sol. Na hitro pregnetemo in testo za pol ure postavimo na hladno.
Iz testa oblikujemo 40 kroglic in jih položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Kroglice rahlo pritisnemo ob pekač in jih pečemo 8–10 minut na 180 stopinjah Celzija.
Počakamo, da se piškoti ohladijo, potem pa jih namažemo s kremo in po dva sestavimo v sendvič ter jih okrasimo s temno čokolado.