Njoki v smetanovi omaki (osebe: 4, priprava: 30 min)
Sestavine:
800 g njokov
8 žlic olja
4 rezine kuhane šunke
400 g češnjevih paradižnikov
1 majhna konzerva vloženega graha in korenja
320 ml smetane
12 žlic drobnjaka
sol, poper
Priprava:
1. Njoke popečemo na olju.
2. Šunko narežemo na koščke, paradižnike razpolovimo. Zmešamo oboje z zelenjavo iz konzerve in vse dodamo njokom.
3. Zalijemo s smetano in pregrejemo. Solimo, popramo. Potresemo z drobnjakom in postrežemo.
Kruhek z origanom (osebe: 4, pečenje: 20 min)
Sestavine:
100 g koruzne moke
150 g bele moke
1/2 žličke soli
20 g nastrganega parmezana
80 g masla
2 jajci
2,5 dl mleka
2 žlici sesekljanega svežega ali 2 žlički posušenega origana
Priprava:
1. Pravokoten pekač velikosti 20 x 20 centimetrov namažemo z maslom. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. V skledo presejemo obe vrsti moke, primešamo sol, pecilni prašek in parmezan. V drugi skledi najprej stepemo z mešalnikom na kocke narezano maslo in jajci, primešamo mleko, nazadnje dodamo še moko in dobro zmešamo.
2. Testo stresemo v pekač in površino poravnamo. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 20 minut. Še toplo narežemo na kocke in postrežemo.
Bogata solata s stročjim fižolom (osebe: 4, priprava: 30 min)
Sestavine:
600 g stročjega fižola
1 kumara
4 paradižniki
1/2 stebla pora
250 g prekajenih puranjih prsi
sol in poper
2 žlici sladko-pekoče čilijeve omake
2 žlici olja
3 žlice kisa
Priprava:
1. Fižol očistimo in narežemo na kose, nato ga skuhamo v slani vodi. Kumaro olupimo, po dolžni prerežemo, če je treba, z žličko odstranimo semena, nato jo narežemo na koščke. Por in paradižnik narežemo na koleščke. Prekajeno meso narežemo na tanke rezine.
2. Vso zelenjavo damo v skledo, solimo in popramo, prelijemo z oljem in kisom, dodamo še sladko-pekočo čilijevo omako in premešamo. Nazadnje dodamo še prekajeno meso in postrežemo.
Nasvet dneva: začimba tik pred zdajci
Danes izjemoma ne pripravljamo sladice, temveč kruhek, v katerem kraljuje aroma origana. Slednjega sicer s pridom uporabljamo tudi v drugih kuharskih podvigih. Zato vam na srce polagamo namig: da razvije svojo aromo, origano dodajamo med kuhanjem, najbolje kakšnih 15 do 20 minut prej, preden je jed gotova.