Enolončnica
Sestavine za 4 osebe:
1 čebula
5 manjših rumenih korenčkov
2 oranžna korenčka
1 krompir
400 g koničastega zelja
1 jabolko
200 ml belega vina
1 l čiste zelenjavne juhe
4 žlice olivnega olja
3 g svežega hrena
4 žlice sesekljanega peteršilja
nastrgana pomarančna lupina
morska sol
Priprava:
1. Obe vrsti korenja ostrgamo, čebulo, krompir in jabolko olupimo. Zelje narežemo na trakove.
2. Čebulo, jabolko in krompir narežemo na koščke, korenje na rezine.
3. Čebulo popražimo na olju, dodamo korenje, zelje in dušimo nekaj minut. Dodamo še krompir in jabolka, zalijemo z vinom in zavremo.
4. Zalijemo še z juho, solimo in od 15 do 20 minut kuhljamo. Dodamo pomarančno lupino.
5. Juho v krožnikih potresemo s peteršiljem in naribanim hrenom.