Zanimivosti

Naj vam tekne zelje!

Revija Maja
22. 1. 2018, 14.01
Deli članek:

Poleg jedi s kislim zeljem pa ne smemo pozabiti tudi na sveže zelje, ki nas na tržnici in v trgovini vabi s svojimi čvrstimi glavami.

Revija Maja

Zelje je januarja pogosto na naših krožnikih. Takoj po novem letu nam prija sarma, pa segedinski golaž, kislo zelje v solati nas napolni z vitamini. Poleg jedi s kislim zeljem pa ne smemo pozabiti tudi na sveže zelje, ki nas na tržnici in v trgovini vabi s svojimi čvrstimi glavami, naj si ga vendarle vzamemo in skuhamo v enolončnici, naribamo v solato ali podušimo za prilogo. 

Rdeče zelje

Rdeče zelje je stalnica naših Martinovih krožnikov, na katerih dela družbo gosem ali racam. Pozimi pa rdeče zelje najdemo v receptih z govedino in divjačino. Začinimo ga z lovorjem, zvezdastim janežem, klinčki in cimetom, izboljšamo pa tudi z dodatkom jabolk. Intenzivno rdečo barvo bo pomagal ohraniti brizg limoninega soka. Solato iz sveže naribanega zelja začinimo s koriandrom in sezamovimi semeni, dodamo pa ji še arašidovo maslo, kis in mango.

Belo zelje

Ni zime brez kislega zelja! Včasih so ga kisali pri vsaki hiši, proces pa je trajal od štiri do šest tednov. Za res okusno kislo zelje so dodali sol, kumino, brinove jagode, piment in lovorjev list. Tekne nam surovo, kot dodatek k sendviču ali v solati, s fižolom. Zeljno solato pa je mogoče pripraviti tudi iz svežega zelja, z dodatkom naribanega korenja. Za preliv pa zmešamo majonezo, beli vinski kis, sol in poper.

Ohrovt

Ohrovt je odlična priloga, ki jo pripravimo z dodatkom slanine, s čebulo in maščobo. Ker listi niso gladki, je zelo pomembno, da jih dobro speremo in z njih odplaknemo morebitno umazanijo. Če bomo pripravljali mesne ali zelenjavne rulade, ohrovtove liste ločimo od glave in jih blanširamo v vreli slani vodi.

Proti neprijetnemu vonju in napenjanju

Mnogim se jedi z zeljem upirajo, ker se pri njihovi pripravi razvije neprijeten vonj. Temu se boste izognili tako, da boste v vodo, v kateri se kuha zelje, kanili nekaj kapljic kisa. Da vas ne bo napenjalo, pa jedem dodajte kumino in janež.

Preberite tudi: Ta teden kuhamo z igralko Silvijo Jovanovič. Kliknite TUKAJ!

Estrada

radio-1
Šou domov

Robert Roškar ostal brez sovoditeljice

Jaka Peterka
Jaka Peterka

Priljubljeni radijski voditelj iskreno o varanju

Maruša Mišmaš Zrimšek, nosečnost
Maruša Mišmaš Zrimšek

Slovenska atletinja si želi po porodu nastopiti na olimpijskih igrah

Melania in Donald Trump
Oblačenje prve dame

Kaj modni opazovalci pričakujejo od Melanie Trump?

Čedno dekle, Pretty Woman
Neprimerni in sporni

Večne filmske ljubezni, ki bi bile danes močno obsojane

dagi in monika 1
Anže Langus Petrović

Mož Avsenikove vnukinje se je navadil na poročni prstan

Zanimivosti

rep03-2025_naslovka
Zanimivosti

Obračun v političnem zakulisju: tarča je Robert Golob, ne Boštjan Poklukar

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?