Pica
Potrebujemo pol kg starega kruha, 3 dl paradižnikove omake, 15 dag sira, nekaj ščepcev origana.
Kruh naložimo v pekač in premažemo z omako, ki jo naredimo takole: paradižnikovemu koncentratu primešamo nekaj žlic kisa iz vloženih kumaric, žličko sladkorja in origano. Dobro premešamo. Na namazan kruh razporedimo nariban sir in damo v pečico za toliko časa, da se sir stopi ter dobi lepo hrustljavo skorjo.
Kruhova juha
Potrebujemo 30 dag rženega (ali kakšnega drugega) kruha, 2 čebuli, 2 žlici masla, liter juhe (lahko je goveja od nedeljskega kosila, dobra pa bo tudi iz kocke), 3 žlice parmezana in začimbe.
Kruh narežemo na kocke in ga na maslu zlato prepražimo. Poberemo ga iz ponve, vanjo pa damo na drobno sesekljano čebulo. Ko začne rumeneti, dodamo opečen kruh in kratek čas pražimo oboje do bronaste barve. Zalijemo z juho, začinimo s ščepcem timijana, soljo in poprom ter kuhamo petnajst minut na tako slabem ognju, da komaj vre.
Narastek s čebulo
Potrebujemo 70 dag starega kruha, 6 velikih čebul, 15 dag gnjati, 10 dag nastrganega sira, 3 jajca, lonček kisle smetane, žlico sesekljanega peteršilja, pet strokov strtega česna, olje in začimbe.
Kruh narežemo na rezine, polovico jih opečemo na olju z obeh stani in z njimi obložimo dno namaščenega pekača. Čebulo zrežemo na kolobarje, solimo in popramo ter zdušimo na treh žlicah olja. Gnjat narežemo na tanke trakove.
Na opečen kruh naložimo čebulo in gnjat ter potresemo s sesekljanim peteršiljem in strtim česnom. Pokrijemo s kruhom, ki ga nismo opekli. V lončku žvrkljamo jajca, smetano, sir, nekaj žlic vode in malo soli. Prelijemo čez kruh, z vilicami ga tu in tam privzdignemo, da se vse lepo prepoji, in pečemo pri 200 stopinjah dobre pol ure. Ponudimo s solato.
Omaka z orehi
Potrebujemo 20 dag kruha, 3 dl goveje juhe, 15 dag zmletih orehov, žlico peteršilja, 6 strokov česna in začimbe.
Kruh narežemo na kocke in prelijemo z vročo govejo juho, namaka naj se vsaj pol ure. Nato dodamo zmlete orehe, peteršilj in česen, premešamo in preverimo, ali je omaka dovolj slana. Ponudimo k hladnemu mesu, pršutu ali zelenjavi, opečeni na žaru.
Pa še nekaj sladkega
Potrebujemo 30 dag kruha, 2 dl mleka, 2 jajci, 10 dag rozin, 2 žlici masla, vrečko vaniljevega sladkorja, dve žlici ruma, sladkor po okusu.
Kruh namočimo v mleku in ga z vilicami zdrobimo. Dodamo jajca, rozine, namočene v rumu, vaniljev in običajen sladkor. Dobro premešamo in poravnamo v manjši namaščen pekač. Pečemo pri 180 stopinjah dobre pol ure. Jemo toplo kot narastek ali hladno kot vsako drugo pecivo.