Domač beli kruh
»Prav praznični čas je idealen za peko kruha,« pravi telovadec Sašo Bertoncelj, ki se je v oddaji Masterchef slovenski javnosti predstavil tudi kot kuhar. »V preteklem tednu smo kruh, ki smo ga spekli, zavili v kuhinjsko krpo in sorodnikom podarili skupaj z darili!« Seveda okusen domač kruh pripravlja tudi, kadar ni praznikov – če ima čas, celo enkrat na teden. »Kot za večino svojih receptov sem tudi za tega idejo dobil kar v svoji glavi. Najraje ga pripravljam, ko smo vsi doma, kajti takrat vsi komaj čakamo, da pride iz pečice, da lahko planemo po njem!«
Sestavine:
750 g gladke moke (tip 400 ali tip 500)
30 g svežega kvasa
1 žlička sladkorja
3 žličke soli
2 jedilni žlici olivnega olja
1 jušna žlica grškega jogurta
700 ml mlačne vode
2 ščepca mediteranskih začimb
Priprava:
V majhen, 2-decilitrski kozarček stresite sladkor in kvas. Razmešajte, zalijte z malo mlačne vode – ravno toliko, da postane zmes tekoča – pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite, da kvas naraste skoraj do roba kozarčka. Vmes na kuhinjski tehtnici odmerite moko, dodajte sol in zmešajte suhe sestavine. Na sredini posode naredite luknjico, vanjo vlijte olivno olje in kvas ter razmešajte. Dodajte 700 ml mlačne vode in grški jogurt ter mesite v kompaktno, lepljivo zmes. Vse skupaj pokrijte ter na toplem pustite vzhajati približno 40 minut. Po prvem vzhajanju zmes oblikujte v želeno obliko, postavite v pekač ter vzhajajte še 20 minut. Na koncu kruh po vrhu s čopičem namažite z olivnim oljem ter posujte z mediteranskimi začimbami. Pecite ga 20 minut na 220 stopinjah, nato še 30 minut na 190 stopinjah. V kruh lahko na začetku, ko moki dodate sol, vmešate tudi različne vrste semen (bučnih, sončničnih ipd.).