Goveja pečenka
Sestavine za 6 oseb:
1 manjši šopek jušne zelenjave
1 kg govedine (iz stegna)
sol, poper
2 žlici olja
4 brinove jagode
3 lovorovi listi
1 cimetova palčka
1 čebula
3 stroki česna
1 žlička začimb za medenjake
2 žlici moke
150 g zelenih grozdnih jagod
Priprava:
1. Jušno zelenjavo očistimo in narežemo na večje kose. Govedino natremo s soljo in poprom.
2. Meso v večji ponvi na olju popečemo z vseh strani. Dodamo zelenjavo in pečemo, zalijemo s 300 ml vode in dodamo še zdrobljene brinove jagode, lovor in cimetovo palčko, olupljen in pretlačen česen, kose čebule.
3. Posodo pokrijemo in na manjšem ognju kuhljamo poldrugo uro. Vmes pečenko obrnemo.
4. Meso vzamemo iz posode in zavijemo v alufolijo. Omako po želji pretlačimo, zalijemo z vodo in zgostimo z moko in začinimo z začimbami za medenjake. Nazadnje v omako vmešamo grozdne jagode in pregrejemo.
5. Pečenko narežemo na rezine in postrežemo z omako.
Majin nasvet
Pečenko postrežemo s kruhovimi cmoki in solato z radičem, motovilcem in karameliziranimi orehi.