Pečene kutine
Potrebujete:
500 gramov kutin
1 limono (sok)
Prevretek:
200 mililitrov limonovega soka
2 cimetovi palčki
2 klinčka
1 liter vode
600 gramov sladkorja
sok 1 limone
Priprava:
Kutine operemo, jih po dolžini razpolovimo in odstranimo peščišče. Položimo jih v vodo z limono, da ne bi porjavele. V posodi zmešamo 2/3 sladkorja z vodo, začimbami in sokom ene limone ter segrejemo. Dodamo polovičke kutin in kuhamo približno dvajset minut, dokler ne postanejo mehke. Kutine položimo s prerezano površino navzgor na pekač ali v ponev in jih prelijemo s prevretkom. Posujemo jih s preostankom sladkorja in damo v predhodno ogreto pečico (250 °C). Pečemo jih toliko časa, dokler se ne obarvajo zlato rumeno. Pečene pokapamo z malo prevretka in postrežemo.