Domači ravioli z gobami in porom
Sestavine za 4 osebe:
150 g pšeničnega zdroba
250 g moke
½ žličke soli
85 ml vode
15 g posušenih gob (npr. smrčkov)
1 strok česna
1 por
2 žlici olivnega olja
3 žlice praženih pinjol
sol, poper
3 šalotke
250 g topinamburja
1 korenček
150 g leče
3 žlice likerja na osnovi janeža (pernod)
300 ml zelenjavne juhe
½ šopka pehtrana
½ šopka timijana
½ šopka peteršilja
3 žlice margarine
3 žlice šipkove marmelade
3 žlice smetane za kuhanje
Priprava:
1. Zdrob, moko, sol, olje in vodo zmešamo in zgnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v folijo in za pol ure postavimo na hladno.
2. Za nadev namočimo gobe za 20 minut v 100 ml vrele vode. Česen olupimo in sesekljamo. Por očistimo in narežemo na koščke.
3. V ponvi segrejemo olje in popražimo česen in por. Gobe precedimo, jih sesekljamo, dodamo poru, zalijemo z vodo, v kateri so se namakale. Zavremo, potem pa čez nekaj minut dodamo žlico sesekljanih pinjol, ki smo jih popražili v ponvi brez maščobe. Solimo, popramo. Nadev postavimo na hladno.
4. Testo na tanko razvaljamo (najbolje s strojčkom za testenine) in izrežemo 16 krogov s premerom 11 cm. Robove namažemo z vodo in v vsak krogec odmerimo nadev. Prepognemo in z vilicami potlačimo rob. Raviole kuhamo v vreli slani vodi 3 minute.
5. Šalotke olupimo in sesekljamo. Topinambur dobro umijemo (ni ga treba lupiti!) in narežemo na koščke. Korenček ostrgamo in narežemo na koščke. Lečo splaknemo z mrzlo vodo in odcedimo.
6. V ponvi segrejemo dve žlici olja in na njem popražimo šalotko in vso zelenjavo. Dodamo lečo, janežev liker, 200 ml vode in kuhljamo 15 minut. Potem zalijemo še z juho in kuhamo še 10 minut.
7. Zelišča osmukamo in lističe sesekljamo. Dodamo jih leči skupaj s poldrugo žlico margarine, šipkovo marmelado in smetano. Solimo, popramo.
8. Na poldrugi žlici margarine na hitro popečemo raviole. Naložimo jih na lečo in potresemo s preostalimi pinjolami.