Odlična čorba po špansko
50 ml olivnega olja
5 strokov česna
2 čebuli
3 rdeče paprike
1 pločevinka pelatov
300 g španske klobase chorizo (lahko tudi kranjske klobase)
1/2 žlice prekajene španske mlete paprike
1 kg krompirja
2 žlici rdečega vinskega kisa
2 vejici timijana
2 lovorova lista
sol in poper
1,5 l vode ali piščančje osnove
V večji posodi segrejemo olivno olje, dodamo sesekljan česen, na lističe narezano čebulo in rdečo papriko, ki smo jo narezali na manjše koščke. Prepražimo, da čebula zlato porumeni (približno 15 minut). Dodamo klobaso, ki smo jo narezali na koščke, in še malo prepražimo. Dodamo pelate, mleto papriko, preostale začimbe, kis in krompir, ki smo ga narezali na večje kose. Zalijemo z juho in kuhamo, dokler krompir ni mehek.
Bučna juha
1 kg narezane buče
200 g narezanega krompirja
3 žlice olivnega olja
maslo
1 rdeča čebula
2 stroka česna
čili (po želji), sol, poper
približno 750 ml jušne osnove (najbolje piščančje)
V posodi segrejemo olje, dodamo malo masla in na njen prepražimo nasekljano čebulo. Ko se zmehča, dodamo česen, bučo, krompir in začimbe. Malce prepražimo, nato pa zalijemo z jušno osnovo – te naj bo toliko, da bo prekrila sestavine v loncu. Na zmernem ognju naj juha rahlo vre, dokler se buča in krompir ne zmehčata. Ko je juha kuhana, jo spasiramo s paličnim mešalnikom. Da bo jed popolna, na krožniku nanjo kanemo kapljico ali dve dobrega olivnega olja in čez naribamo parmezan.