Njoki z mesno omako in papriko
Osebe: 6
Kuhanje: 20 min
Sestavine:
400 g mletega mesa
1 čebula
1 mesnata rdeča in 1 zelena paprika
1 ščep zdrobljenih zelišč
1 kg krompirjevih njokov
3 žlice olja
sol in poper
Priprava:
1. Čebulo na drobno sesekljamo, papriko očistimo in narežemo na trakove. V posodi segrejemo olje, dodamo čebulo in meso, mešamo in pražimo toliko časa, da se meso razdrobi in spremeni barvo. Nato dodamo trakove paprike, še dve minuti mešamo in pražimo. Solimo in popramo, dodamo zelišča, prilijemo eno zajemalko vode in pokrito dušimo še približno 15 minut.
2. V loncu zavremo vodo in solimo. Njoke stresemo v krop, ko priplavajo na vrh, lonec odstavimo in pokrito pustimo še dve minuti. Nazadnje njoke dobro odcedimo, razdelimo v skledice ali na krožnike in prelijemo z omako.
Hitri prigrizek pred kosilom
Osebe: 6
Pečenje: 15 min
Sestavine:
6 pirinih kajzeric
1 strok česna
80 g masla
2 žlici mešanih zelišč
morska sol, poper
125 g mocarele
Priprava:
1. V žemlje zgoraj večkrat križno zarežemo, da dobimo kockast vzorec.
2. Česen olupimo in pretlačimo. Dodamo ga maslu skupaj z zelišči, solimo in popramo.
3. Mocarelo narežemo na koščke, zmešamo z maslom in nadev natlačimo med zareze kajzeric.
4. Žemlje položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo na 180 stopinjah 15 minut.
Jabolčna sladica v kozarčku
Osebe: 6
Priprava: 30 min
Sestavine:
50 g masla
150 g sladkorja
100 g sladke smetane
200 g ovsenih kosmičev s sadjem
3 majhna jabolka
3 žlice limoninega soka
600 g kremnega jogurta
50 ml motnega jabolčnega soka
150 g mandljev v palčkah
50 g mandljev v lističih
1 ščepec cimeta
1 ščepec mletih klinčkov
Priprava:
1. Na maslu karameliziramo sladkor in prilijemo smetano. Tako dolgo mešamo, da dobimo tekočo zmes. Dodamo kosmiče in mešamo, da se kosmiči prevlečejo s karamelo. Odstavimo in ohladimo.
2. Dve jabolki olupimo in narežemo na koščke. Zmešamo jih z dvema žicama limoninega soka. Jogurtu dodamo jabolčni sok ter vmešamo koščke jabolk in mandlje v palčkah.
3. V ponvi brez maščobe popražimo mandljeve lističe. Preostalemu jabolku odstranimo osrednji del (peške) s posebnim nožkom in jabolko brez sredice narežemo na rezine. Pokapljamo jih s preostalim limoninim sokom.
4. V štiri kozarce razporedimo jogurtovo mešanico, sledi plast kaše in potem spet jogurta in kaše. Okrasimo z rezino jabolka, potresemo s praženimi mandlji. Potresemo s cimetom in mletimi klinčki ter ponudimo.