Zanimivosti

Jej zdravo: Ohrovt z rikoto ali zelje z mesom?

M. O. Ž.
17. 11. 2017, 14.01
Posodobljeno: 18. 11. 2017, 19.26
Deli članek:

Recepti z ohrovtom in zeljem, ob katerih se vam bodo cedile sline. Preizkusite katerega izmed njih!

Revija Maja

V drugi polovici leta, ko se glavice kapusnic na naših vrtovih že dobro odebelijo, so na jedilnikih večkrat tudi zeleni zvitki. Vsem dobro znanim sarmam s kislim zeljem utirajo pot ohrovtovi zvitki in tisti s presnim zeljem. Vsi po vrsti nam teknejo, a kateri so boljši? Na tehtnico zdravja smo postavili ohrovtove zvitke z gobami in rikoto ter zeljne s tofujem in mesnim nadevom.

Porcija vsebuje: 
365 kcal
14 g B
17 g M
39,2 g OH

Ohrovtovi zvitki z gobami in rikoto

Sestavine za 4 osebe:
1 glavica ohrovta
1 žlička olivnega olja
2 šalotki
1 strok česna
100 g šampinjonov
1 žlička kumine (semena)
125 g rikote
50 g pinjol
350 g sesekljane paradižnikove sredice Mutti

Priprava:
1. Pripravimo osem večjih ohrovtovih listov in preostanek na drobno zrežemo. Cele liste blanširamo v vreli slani vodi od 2 do 3 minute. Položimo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo, osušimo. Odrežemo najtrši osrednji del.
2. Šalotki olupimo in sesekljamo. Česen olupimo in pretlačimo. Gobe sesekljamo. Vse popražimo na olju, po treh minutah dodamo narezan ohrovt, kumino in zalijemo z malo vode. Solimo in kuhljamo 5 minut, da se zelje zmehča. Vmešamo rikoto in popražene pinjole.
3. Sesekljano paradižnikovo sredico zlijemo v pekač. Nadev odmerimo na ohrovtove liste in naredimo zvitke. Položimo jih v pekač. V pečici pečemo od 15 do 20 minut na 200 stopinjah.

Ideja
Postrežemo s svežim kruhom.

Revija Maja

Porcija vsebuje: 
362 kcal
13 g B
30 g M
10 g OH

Zeljni zvitki s tofujem

Sestavine za 4 osebe:
4 žlice olja
8 velikih zeljnih listov
2 čebuli
100 g gomoljne zelene
1 strok česna
100 g tofuja
100 g mletih mandljev
1 žlička sesekljanega timijana
1 žlička sesekljanega majarona
1 žlička ovsenih kosmičev
600 ml sesekljane paradižnikove sredice Mutti
1 šalotka
sol, poper

Priprava:
1. Zeljnim listom odrežemo trdi stržen in liste 5 minut blanširamo v vreli slani vodi. Položimo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo, osušimo.
2. Za nadev olupimo čebulo in zeleno in sesekljamo na drobno. Česen olupimo in pretlačimo. Vse popražimo na dveh žlicah olja. Tofu narežemo na kockice in skupaj z mandlji, zelišči in kosmiči dodamo zelenjavi. Solimo, popramo.
3. Nadev položimo na zeljne liste in zvijemo v zvitke. Po potrebi jih učvrstimo z zobotrebcem. V pekač vlijemo sesekljano paradižnikovo sredico in nanjo položimo zvitke.
4. Solimo in popramo, pokapljamo s preostalim oljem in 45 minut pečemo v pečici na 200 stopinjah.

Ideja
Zraven postrežemo riž.

Revija Maja

Porcija vsebuje:
471 kcal
28,3 g B
31,2 g M
22,5 g OH

Zeljni zvitki z mesom

Sestavine za 4 osebe:
1 zeljna glava
400 g mletega govejega mesa
1 jajce
2 žlici drobtin
3 vejice svežega timijana
1 strok česna
3 korenček
1 čebula
200 ml paradižnikove mezge
2 mali pločevinki olupljenih paradižnikov
3 žlice sesekljanega peteršilja
3 žlice olivnega olja
poper

Priprava:
1. Izberemo najlepše in največje zeljne liste, jim odrežemo trdi stržen in liste 5 minut blanširamo v vreli slani vodi. Položimo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo, osušimo.
2. Meso zmešamo z jajcem, drobtinami, sesekljanim timijanom, sesekljanim česnom. Solimo, popramo.
3. Nadev odmerimo na razgrnjene liste in oblikujemo zvitke.
4. Za omako olupimo in sesekljamo čebulo ter jo popražimo na olju. Dodamo na kocke zrezano korenje, paradižnikovo mezgo in grobo sesekljane paradižnike. Solimo, popramo.
5. Omako zlijemo v pekač, vanj položimo zvitke in pečemo pol ure na 170 stopinjah. Pečene zvitke potresemo s peteršiljem.