Ajdovo seme je morda res škrobnato, vendar pa je ajda sorodnica s kislicami in ne z žiti, kamor jo največkrat uvrščamo. A jo lahko kljub temu modro uporabljamo v večini izdelkov, za katere se sicer uporabljajo žita. Ajdov kruh, žgance, špagete, njoke (in še kaj) vedno pogosteje uživamo namesto različic z belo moko, kar je nadvse dobra, zdrava in za marsikoga tudi zelo okusna izbira. Vendar pa lahko ajdo uporabljamo še v obliki kalčkov oziroma kaljenih semen, ki v sebi skrivajo pravi zaklad hranil. Kako jih pripravimo? Berite naprej!
Izberite neoluščena ajdova semena
Če ste ajdo kdaj že poskusili kaliti, a vam to ni uspelo, ste seme najverjetneje kupili v trgovini. Tam navadno prodajajo toplo luščeno ajdo, torej takšno, ki je bila delno kuhana. To je lahko razlog, zaradi katerega semena ne vzklijejo. Dario Cortese zato v svoji knjigi Kalčki - živahna semena priporoča, da za kaljenje uporabimo hladno luščeno ajdo. Takšna zrna največkrat ponujajo na kmetijah, kjer pridelujejo ajdo, sicer pa lahko toplo in hladno luščeno ajdo ločite po barvi. Toplo luščena semena so rjave barve, hladno luščena pa zelenkaste.
Postopek kaljenja
Dario Cortese svetuje: »Za kaljenje v pravem pomenu besede si priskrbimo hladno luščeno ajdo. Ker so zrna krhka, se med luščenjem rada poškodujejo, zato jih pozorno preberemo ter odstranimo zlomljena in poškodovana semena. Pozorni smo na kratek čas namakanja in redno spiranje prvih nekaj ur. Nato raje spiramo trikrat kot dvakrat dnevno.« Od šest do osem žlic semen namakamo 15 minut v 720-mililitrskem kozarcu, nato semena naslednjih pet ur spiramo vsako polno uro. Po tem času zadostuje spiranje trikrat dnevno. Čas kaljenja traja od dva do tri dni.
Hrani, ščiti in poživlja
»Posebno od jeseni do konca zime, ko je sveže zelenjave najmanj, je idealno, če v stanovanju od kuhinjskega pulta do okenskih polic ležijo kozarci z nakaljenimi semeni. Nakaljena semena so namreč ena izmed najživahnejših sestavin prehrane. Z zelo malo dela sodelujemo pri osupljivi biokemični preobrazbi semen v mlade rastlinice. Ko semena vsrkajo vodo in imajo zatem na voljo še dovolj zraka in primerno toploto, se v njih začne biokemična preobrazba in čudež novega življenja. Proces traja komaj nekaj dni, da iz spečih semen zraste gora rastlinic, ki pokajo od zdravja. Vsebnost vode se poveča z okoli 10 na okoli 70 odstotkov. Tvori se vrsta encimov, ki sodelujejo pri mobilizaciji zalog hranil in ustvarjanju novih snovi. Ta živahni rastlinski drobiž nas hrani in ščiti, sploh pa poživlja. Izravnava primanjkljaj rudnin, ki je dandanes zaradi enolične in z rudninami revne hrane splošno razširjen. Krepi imunski sistem in ščiti pred civilizacijskimi boleznimi, predvsem pa v vsakodnevno prehrano vnaša pestrost in živahnost, nove okuse in arome ter olajša prebavo. Po zaslugi beljakovin, razgrajenih na enostavnejše sestavine, in škroba je to krepka hrana, ki jo v moči še podpirajo običajna povečana vsebnost vitaminov in aktiviranih rudnin. Prijetna novica je še, da ajda vsebuje flavonoide, ki v telesu sodelujejo pri izgradnji antioksidantne obrambe,« o tem, zakaj je smiselno kaliti ajdo, piše Cortese.
Kako uporabimo kalčke?
Če boste uživali kaljeno ajdo, zelo verjetno ne boste potrebovali raznih prehranskih dodatkov, ki so zadnja leta vedno bolj iskani ravno zaradi posledic osiromašene prehrane. Možnosti, kako kaljeno ajdo vključiti v svojo prehrano, je veliko. Lahko jo uporabite v krekerjih, namazih ali juhah, si pripravite kašo (a je ne kuhate, saj so semena zaradi kaljenja dovolj zmehčana), jo dodate v solato ali kot prilogo, ki jo preprosto zabelite in začinite po svojem okusu. Najdite si svoj najljubši način uživanja kaljene ajde in izkoristite tisto, kar nam že tisočletja ponuja narava.