Hrana je zelo priljubljena tema med ljudmi, tako pri mizi kot v vsakodnevnih debatah. Okoli hrane se namreč vrti naše življenje, ne glede na to, ali smo gurmani ali pa jemo zgolj zato, da preživimo. Predstavljamo nekaj zanimivih dejstev o hrani in prehranjevanju, za katera verjetno še niste slišali.
Sadje in zelenjava
1. Na svetu je več kot 60 vrst in 8.000 sort grozdja.
2. Na svetu je več kot 7.000 sort jabolk.
3. Poznamo več kot 10.000 sort paradižnikov.
4. Nezrel ananas bo dozorel hitreje, če ga boste obrnili na glavo oziroma na liste.
5. Borovnice vsebujejo veliko vitamina C in vlaknin.
6. Mandlji spadajo v družino breskev.
7. Šop banan se imenuje dlan, medtem ko je ena banana potemtakem znana tudi kot prst.
8. Leta 2001 se je v Veliki Britaniji zgodilo več kot 300 nesreč, ki so jih povzročile banane - večini ljudi je zdrsnilo na njihovih olupkih.
9. Čebula v latinščini pomeni veliki biser.
10. Število koruznih zrn v vrsti na koruznem storžu je vedno sodo.
11. Buča je stara že 9000 let, izvira pa iz Mehike.
12. Cvetovi buč so užitni.
13. Repa vsebuje veliko vlaknin, vitamina C, kalcija in kalija.
14. Če pojeste veliko rdeče pese, bo vaš urin obarvan rožnato.
Živila
15. Jajčni rumenjak je eno redkih živil, ki vsebuje vitamin D.
16. Riž najdemo v otroški hrani, pasji hrani, pivu, kosmičih, različnih prigrizkih, zamrznjeni hrani in raznih omakah.
17. V kisu se biseri stopijo.
18. Kečap so leta 1830 prodajali kot zdravilo proti driski, slabi prebavi, zlatenici in revmatizmu.
19. Da bi pridelale pol kilograma medu, morajo čebele obiskati kar dva milijona cvetov.
20. Korenje je bilo najprej bele ali vijolične barve, šele Nizozemci so s križanjem naredili oranžno korenje. Seveda zato, ker je to tradicionalna barva njihove kraljeve hiše.
21. Prvo čajno vrečko je leta 1908 v New Yorku predstavil Thomas Sullivan.
22. Stari Grki so žvečili mastiko - žvečilnemu gumiju podobno smolo iz lubja istoimenskega drevesa.
23. Po svetu izdelujejo več kot 600 oblik testenin.
24. Ljudje, ki ne jedo mesa, jedo pa ribe, se imenujejo pescetarijanci.
25. Povprečen človek poje 78 kilogramov mesa na leto.
26. Vsakič, ko poližete znamko, preden jo nalepite na kuverto, zaužijete eno desetino kalorije.
Sladkarije
27. Karamelo so »izumili« Arabci.
28. Čokolada je smrtno nevarna za pse, saj neposredno škodi njihovemu srcu in živčevju.
29. Največ čokolade pojedo Švicarji, sledijo jim Angleži.
30. V Franciji so v 15. stoletju lahko uživali čokolado le člani kraljevskega dvora.
Specialitete
31. Pražene mravlje in termiti so v južni Afriki prava poslastica in jih jedo tako, kot pri nas jemo pokovko.
32. V Veliki Britaniji letno pojedo 300 milijonov porcij znamenitih rib s krompirčkom.
Za zdravje
33. Z zaužitjem ene čajne žličke sladkorja ustavimo kolcanje.
34. Če se želite znebiti prhljaja, v loncu vode zavrite rdečo peso, nato pa si s to vodo vsak večer izpirajte lasišče.
35. Če bi radi preprečili solzenje, ki ga povzroča čebula, med rezanjem čebule ugriznite v leseno žlico.
36. Ortoreksija nervoza je motnja hranjenja, pri kateri je bolnik obseden z uživanjem zdrave hrane.
Bizarne fobije
37. Strah pred kuhanjem se imenuje mageirokofobija.
38. Strah pred zelenjavo se imenuje lahanofobija.
39. Strah pred česnom se imenuje aliumfobija.
40. Strah, da bi se vam arašidovo maslo prilepilo na nebo v ustih, se imenuje arahibutirofobija.