Kdor hoče shujšati, mora poznati kalorično vrednost živil. Ko gre za juhe, so prav gotovo zmagovalke bistre juhe, to so tiste brez kremnih osnov in bogatih zakuh. Človeka namreč nasitijo, in ker navadno z njimi začnemo kosilo ali večerjo, kasneje zaužijemo 20 odstotkov kalorij manj!
Pod drobnogled smo zato vzeli nekaj najbolj priljubljenih juh in si pogledali, koliko kalorij vsebuje krožnik juhe.
Koliko kalorij vsebujejo?
Bistre juhe:
Juha z rezanci in zelenjavo 99 kcal
Čebulna juha 113 kcal
Mineštra 127 kcal
Piščančja juha z rižem 127 kcal
Zelenjavna juha 145 kcal
Krompirjeva juha 148 kcal
Piščančja juha z zelenjavo 165 kcal
Piščančja juha z rezanci 175 kcal
Kremne juhe:
Gobova juha 213 kcal
Čebulna juha 220 kcal
Paradižnikova juha z rezanci 281 kcal
Grahova juha 328 kcal
Nasveti za pripravo juh
Ko kuhate mesno ali zelenjavno juho, vzemite dovolj veliko posodo, da bodo vse sestavine v njej imele dovolj prostora.
Kos mesa položite v hladno vodo, saj bi v vroči vodi beljakovine koagulirale in bi meso najboljše, kar ima, zadržalo.
Koščke mesa (npr. za enolončnico) lahko prej popečemo in jih potem vržemo v juho.
Zelenjavo vedno narežemo na približno enako velike koščke in jih v juho vstavljamo glede na čas kuhanja. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo korenje še surovo, krompir pa že (raz)kuhan.
Jušno zakuho - rezance, riž, kašo - rajši skuhamo posebej, ker bo sicer juha izgubila bistrost in bo postala motna.
Če je juha motna, si lahko pomagamo z zvijačo - vanjo vlijemo stepen beljak in ga čez nekaj minut, ko se juha zbistri, s penovko poberemo iz juhe.
Začimbe, brez katerih juha ne bo imela pravega okusa, kasneje pa si jih ne želimo na krožniku, lahko vstavimo v mrežico za čaj in kuhamo v njej. Tako bomo prihranili čas tudi za precejanje juhe.