Zanimivosti

Iz babičine kuhinje

Maja Poljšak, Maja
28. 10. 2017, 09.20
Deli članek:

Kosilo, ki se ga razveseli prav vsak Slovenec in Slovenka.

IZ BABIČINE KUHINJE

Svaljki s kislim zeljem in slanino

Sestavine za 4 osebe:
750 g kislega zelja
1 kocka zelenjavne čiste jušne osnove
200 g prekajene slanine
250 g moknatega krompirja
1 rumenjak
3 žlice moke za testo in 2 žlici za valjanje
sol in poper
1 noževa konica muškatnega oreščka

Priprava:

1. Zelje damo v posodo, dodamo čisto jušno osnovo, prilijemo 200 ml vode, zavremo in pokrito kuhamo 15 minut. Krompir umijemo in skuhamo v slani vodi. Slanino narežemo na kockice.

2. Ko je krompir kuhan, ga olupimo in pretlačimo, primešamo moko in rumenjak, solimo in začinimo z muškatnim oreščkom. Nato vse zgnetemo v testo, ki ga na pomokani delovni površini zvaljamo v dolgo klobaso, jo narežemo na enako velike koščke in jih zvaljamo v svaljke v velikosti mezinca.

3. V posodi zavremo vodo za kuhanje svaljkov. Ko zavre, jo solimo, dodamo svaljke in jih skuhamo. Nazadnje v veliki ponvi popražimo narezano slanino, dodamo odcejene svaljke, še malo popražimo, dodamo zelje, premešamo in pražimo še 2 do 3 minute.