NEKAJ NOVEGA
Polenta z jurčki
Sestavine za 4 osebe:
750 g jurčkov
325 g instantnega koruznega zdroba
2 žlici olivnega olja
1 kocka goveje ali kokošje čiste jušne osnove
1 ščep popra
2 žlici sesekljanega peteršilja
60 g nastrganega parmezana
Priprava:
1. Koruzni zdrob skuhamo vreli slani vodi. Kuhano polento stresemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in jo z lopatico razmažemo 1 cm na debelo. Pustimo, da se malo ohladi in strdi. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
2. Gobe očistimo in narežemo. V ponvi na olju jurčke pražimo in mešamo približno 3 minute, nato prilijemo 150 ml vroče vode, dodamo čisto jušno osnovo in mešamo, da se ta razpusti. Zavremo in kuhamo 5 minut, da tekočina povre, popramo, primešamo peteršilj in odstavimo.
3. Polento razrežemo na kvadrate, pekač damo v vročo pečico in pečemo 7 minut. Nato kvadrate polente obložimo z gobami in potresemo s parmezanom, pekač damo nazaj v pečico in pečemo še 5 minut.