Zanimivosti

Vroče in dišeče: S sestavinami z vrta

Maja Poljšak, Maja
27. 10. 2017, 17.30
Deli članek:

Jeseni se nam še kako priležejo vroče in goste juhe ter različne pečene jedi, kakor so narastki in pite, po katerih tako prijetno diši cela kuhinja.

IZ PEČICE

Gratinirana cvetača s sirom

Sestavine za 4 osebe:
1 cvetača
50 g masla za bešamelno omako in 1 žlička za pekač
50 g moke
300 ml mleka
1 ščep muškatnega oreščka
1 ščep popra
1 žlica grobe ostre gorčice
125 g naribanega poltrdega sira
2 žlici sesekljanega peteršilja

Priprava:

1. Cvetačo razdelimo na cvetke, jo dobro umijemo in v sopari skuhamo tako, da ostane še čvrsta. V posodi stopimo maslo, dodamo moko in mešamo minuto, da moka zarumeni. Nato med mešanjem prilijemo mleko in na zmernem ognju kuhamo tako dolgo, da se omaka začne gostiti. Solimo in popramo ter dodamo muškatni orešček.

2. Pečico ogrejemo na 200 stopinj ali pa vklopimo žar. Pekač za narastke namažemo z maslom in vanj stresemo odcejeno cvetačo. Bešamelni omaki primešamo gorčico, sir in žlico peteršilja ter prelijemo po cvetači.

3. Pekač postavimo v pečico in pečemo toliko časa, da se omaka na vrhu zlato zapeče. Nazadnje jed potresemo s preostalim peteršiljem in postrežemo.

Zanimivosti

cistilnica-novak04
Zanimivosti

Oblačilom in preprogam se splača privoščiti pravo nego

Klic dobrote 2023_Bernarda Žarn in Jure Sešek
Klic dobrote 2024

Dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki