Zanimivosti

Pečen fižol po italijansko

Maja Poljšak, Maja
30. 9. 2017, 15.00
Deli članek:

Nekaj novega….

Sestavine za 6 oseb:

  • 250 g drobnega belega fižola v zrnju
  • 5 listov žajblja
  • 4 na grobo nasekljani stroki česna
  • 1 žlica soli
  • 6 večjih neolupljenih krompirjev
  • 1 sesekljana rdeča čebula
  • 4 veliki paradižniki
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata (v tubi)
  • 2 žlici posušenih dišavnih zelišč (origano, bazilika, majaron)
  • 1/2 skodelice čiste zelenjavne juhe
  • 2 žlički rjavega sladkorja
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 1/4 skodelice popečenih pinjol
  • 1/3 skodelice posušenih paradižnikov
  • 2 žlici na ploščice naribanega parmezana
  • 2 vejici bazilike za okras

Priprava:

  1. Fižol čez noč namočimo v hladni vodi. Naslednji dan vodo zamenjamo, dodamo žajbelj in česen, zavremo in kuhamo približno 90 minut. Med kuhanjem vodo solimo. Vsak krompir posebej posolimo in zavijemo v aluminijasto folijo, jih zavite damo v pečico in pri 200 stopinjah pečemo eno uro.
  2. Ko se fižol kuha, v posodi segrejemo olje, dodamo čebulo in popražimo, da se zmehča in postekleni. Nato dodamo paradižnikov koncentrat, dišavnice, juho in 1/4 skodelice vode. Kuhamo približno 15 minut in odstavimo.
  3. Kuhan fižol odcedimo, stresemo v paradižnikovo omako, dodamo nasekljane posušene paradižnike, sladkor, kis in popečene pinjole ter kuhamo še 10 minut.
  4. Nazadnje pečene krompirje odvijemo, na vrhu jih po dolžini prerežemo, jih damo na krožnike, obložimo s fižolom ter okrasimo s parmezanom in svežo baziliko.