Sestavine za 6 oseb:
- 250 g drobnega belega fižola v zrnju
- 5 listov žajblja
- 4 na grobo nasekljani stroki česna
- 1 žlica soli
- 6 večjih neolupljenih krompirjev
- 1 sesekljana rdeča čebula
- 4 veliki paradižniki
- 3 žlice olivnega olja
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata (v tubi)
- 2 žlici posušenih dišavnih zelišč (origano, bazilika, majaron)
- 1/2 skodelice čiste zelenjavne juhe
- 2 žlički rjavega sladkorja
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1/4 skodelice popečenih pinjol
- 1/3 skodelice posušenih paradižnikov
- 2 žlici na ploščice naribanega parmezana
- 2 vejici bazilike za okras
Priprava:
- Fižol čez noč namočimo v hladni vodi. Naslednji dan vodo zamenjamo, dodamo žajbelj in česen, zavremo in kuhamo približno 90 minut. Med kuhanjem vodo solimo. Vsak krompir posebej posolimo in zavijemo v aluminijasto folijo, jih zavite damo v pečico in pri 200 stopinjah pečemo eno uro.
- Ko se fižol kuha, v posodi segrejemo olje, dodamo čebulo in popražimo, da se zmehča in postekleni. Nato dodamo paradižnikov koncentrat, dišavnice, juho in 1/4 skodelice vode. Kuhamo približno 15 minut in odstavimo.
- Kuhan fižol odcedimo, stresemo v paradižnikovo omako, dodamo nasekljane posušene paradižnike, sladkor, kis in popečene pinjole ter kuhamo še 10 minut.
- Nazadnje pečene krompirje odvijemo, na vrhu jih po dolžini prerežemo, jih damo na krožnike, obložimo s fižolom ter okrasimo s parmezanom in svežo baziliko.