Zanimivosti

Torta s hruškami in čokoladnim prelivom

Mateja A. Hrastar, Zarja
30. 9. 2017, 09.00
Deli članek:

Posladkajmo se ob koncu tedna.

Torta s hruškami ima nekoliko podeželski videz, a z njo bi lahko postregli tudi na dvoru, tako okusna in sočna je. Imenitna kombinacija sadežev in čokoladnega preliva ter vonj po limonovi lupinici, cimetu in vanilji ji dajejo finost in eleganco. Kdor se želi razvajati, si lahko kos tortice privošči s kepico sladoleda ali z žlico stepene smetane, oboje prav tako odlično spada k poroki okusov.

Sestavine za testo: 300 g moke, 150 g masla, nekaj žlic hladne vode, ščepec soli; nadev: 600 g hrušk, 2 jajci, 200 ml mleka, 3 žlice moke, 100 g sladkorja, žlička cimeta, naribana limonova lupinica, žlička vaniljeve arome; posip in preliv: 100 g temne čokolade za kuhanje, 50 ml sladke smetane.

Priprava:

  • Moko, koščke hladnega masla, ki ga naribamo, soli in vode na hitro zgnetemo testo. Zavijemo ga v plastično folijo in damo za 30 minut v hladilnik.
  • Iz jajc, mleka, moke, sladkorja in soli naredimo tekoče testo, podobno tistemu za palačinke. Primešamo še vaniljevo aromo in naribano limonovo lupinico.
  • Hruške olupimo in razpolovimo ter odstranimo sredice in peclje. Damo jih v skledo in potresemo s cimetom.
  • Testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo na debelino 3 mm. Z njim obložimo pekač s premerom 26 cm in oblikujemo nekoliko višji okrasni rob. Dno nekajkrat prebodemo z vilicami.
  • Na testo položimo polovice ali četrtine hrušk tako, da se stikajo. Prostor med hruškami zalijemo s tekočim testom.
  • Torto postavimo v pečico in jo pečemo 45 minut ali toliko, da je rob zlatorumeno zapečen.
  • Čokolado nadrobimo na kose in jo raztopimo nad paro ter ji primešamo nekaj smetane, da nastane tekoča čokoladna krema. Z njo naredimo vzorec v obliki mreže po pečeni torti, ki jo ohladimo, preden jo razrežemo.