Zanimivosti

Torta s hruškami in čokoladnim prelivom

Mateja A. Hrastar, Zarja
30. 9. 2017, 09.00
Deli članek:

Posladkajmo se ob koncu tedna.

Torta s hruškami ima nekoliko podeželski videz, a z njo bi lahko postregli tudi na dvoru, tako okusna in sočna je. Imenitna kombinacija sadežev in čokoladnega preliva ter vonj po limonovi lupinici, cimetu in vanilji ji dajejo finost in eleganco. Kdor se želi razvajati, si lahko kos tortice privošči s kepico sladoleda ali z žlico stepene smetane, oboje prav tako odlično spada k poroki okusov.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Gospodarstvo

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Sestavine za testo: 300 g moke, 150 g masla, nekaj žlic hladne vode, ščepec soli; nadev: 600 g hrušk, 2 jajci, 200 ml mleka, 3 žlice moke, 100 g sladkorja, žlička cimeta, naribana limonova lupinica, žlička vaniljeve arome; posip in preliv: 100 g temne čokolade za kuhanje, 50 ml sladke smetane.

Priprava:

  • Moko, koščke hladnega masla, ki ga naribamo, soli in vode na hitro zgnetemo testo. Zavijemo ga v plastično folijo in damo za 30 minut v hladilnik.
  • Iz jajc, mleka, moke, sladkorja in soli naredimo tekoče testo, podobno tistemu za palačinke. Primešamo še vaniljevo aromo in naribano limonovo lupinico.
  • Hruške olupimo in razpolovimo ter odstranimo sredice in peclje. Damo jih v skledo in potresemo s cimetom.
  • Testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo na debelino 3 mm. Z njim obložimo pekač s premerom 26 cm in oblikujemo nekoliko višji okrasni rob. Dno nekajkrat prebodemo z vilicami.
  • Na testo položimo polovice ali četrtine hrušk tako, da se stikajo. Prostor med hruškami zalijemo s tekočim testom.
  • Torto postavimo v pečico in jo pečemo 45 minut ali toliko, da je rob zlatorumeno zapečen.
  • Čokolado nadrobimo na kose in jo raztopimo nad paro ter ji primešamo nekaj smetane, da nastane tekoča čokoladna krema. Z njo naredimo vzorec v obliki mreže po pečeni torti, ki jo ohladimo, preden jo razrežemo.

Zanimivosti

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025

Črna kumina (3)
Črna kumina

Eno najbolj zdravih živil, ki odlično vpliva na imunski sistem