Zanimivosti

Preprosta pogača s paradižniki

Maja Poljšak, Maja
22. 9. 2017, 15.00
Deli članek:

Z nekaj domišljije lahko pripravimo tudi kašno novo jed!

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g moke
  • 25 g kvasa
  • 10 manjših paradižnikov
  • 2 stroka česna
  • 5 žlic olivnega olja
  • sol in poper
  • 1 žlica posušenega origana

Priprava:

  1. Kvas nadrobimo v skledico, prilijemo 100 ml mlačne vode in gladko zmešamo. Moko stresemo v skledo, primešamo žličko soli, kvas in še 150 ml mlačne vode, zgnetemo v testo, ga oblikujemo v kroglo, damo v skledo, pokrijemo in pustimo vzhajati.
  2. Paradižnike prerežemo, s prerezano stranjo obrnjeno navzgor jih zložimo na krožnik, solimo in popramo, potresemo s sesekljanim česnom in origanom, pokapljamo s štirimi žlicami olja in pustimo počivati, da se okusi prepojijo.
  3. Pečico ogrejemo na 220 stopinj. Vzhajano testo na hitro pregnetemo in položimo v naoljen pekač, v testo s palcem naredimo vdolbinice in vanje položimo paradižnike. Nato vse polijemo z oljem oziroma omako, ki je ostala od paradižnikov, pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 20 minut.