Zanimivosti

Zamešajte svojega in se poigrajte z okusi!

J. G., Maja
22. 9. 2017, 08.52
Deli članek:

Sladoled ne tekne le v vročih dneh, ampak velja za odličen posladek tudi po obilnem nedeljskem kosilu v vsakem letnem času.

Ledeni tiramisu

Sestavine za 4 osebe:

  • 250 g sira maskarpone
  • 200 ml polnomastnega mleka
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 80 g otroških piškotov
  • 150 ml mlačne kave
  • 4 žlice mandljevega likerja

Priprava:

  1. Piškote nadrobimo in prelijemo s kavo. Dobro pretlačimo.
  2. Maskarpone zmešamo s sladkorjem in polovico mleka v kremasto zmes.
  3. Preostalo mleko prilivamo med mešanjem. Nazadnje vmešamo še piškotno maso.
  4. Maso vlijemo v model in za dve uri postavimo v zamrzovalnik. Potem jo vzamemo iz modela in dobro premešamo. To ponovimo še dvakrat.

Breskov sorbet

Sestavine za 4 osebe:

  • 340 g jogurta z okusom vanilje (lahko je sojin)
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička vaniljeve esence
  • 680 g zamrznjenih breskev

Priprava:

  1. Polovičke svežih breskev dan prej zamrznemo.
  2. Naslednji dan jih stresemo v mešalnik. Dodamo vse ostale sestavine in mešamo do želene strukture.
  3. Sorbet takoj ponudimo.

Jagodna zmrzlina

Sestavine za 4 osebe:

  • 600 g jagod
  • 1 bio limona
  • 1 vaniljin strok
  • 450 ml sladkornega sirupa
  • meta

Za sladkorni sirup:

  • 300 ml vode
  • 300 ml sladkorja

Priprava:

  1. Dan pred pripravo sorbeta pripravimo sladkorni sirup. V vodo stresemo sladkor in zavremo. Ves čas mešamo, da se sladkor stopi. Sirup nalijemo v steklenico in shranimo v hladilniku.
  2. Naslednji dan umijemo jagode in jih s sredico vaniljinega stroka, sladkornim sirupom in limoninim sokom ukašimo. Nazadnje vmešamo še sesekljane lističe mete.
  3. Po želji maso precedimo in vlijemo v model. Čez noč zamrznemo.

Sladoled z robidami

Sestavine za 4 osebe:

  • 240 g svežega kremnega sira
  • 250 g robid
  • 80 g sladkorja v prahu

Priprava:

  1. Robide in sladkor ukašimo in precedimo.
  2. Dodamo kremnemu siru in spet zmiksamo.
  3. Maso vlijemo v model in ga postavimo v zamrzovalnik. Čez dve uri premešamo in to ponovimo še dvakrat.

Majin nasvet

Sladoled lahko izboljšate s cvetovi sivke ali pa si zamešate tako zelo priljubljeni okus »Hugo«, in sicer tako, da jogurtu dodate nekaj bezgovega sirupa in lističev mete ter sok in lupino bio limete.