Zanimivosti

Zamešajte svojega in se poigrajte z okusi!

J. G., Maja
22. 9. 2017, 08.52
Deli članek:

Sladoled ne tekne le v vročih dneh, ampak velja za odličen posladek tudi po obilnem nedeljskem kosilu v vsakem letnem času.

Ledeni tiramisu

Sestavine za 4 osebe:

  • 250 g sira maskarpone
  • 200 ml polnomastnega mleka
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 80 g otroških piškotov
  • 150 ml mlačne kave
  • 4 žlice mandljevega likerja

Priprava:

  1. Piškote nadrobimo in prelijemo s kavo. Dobro pretlačimo.
  2. Maskarpone zmešamo s sladkorjem in polovico mleka v kremasto zmes.
  3. Preostalo mleko prilivamo med mešanjem. Nazadnje vmešamo še piškotno maso.
  4. Maso vlijemo v model in za dve uri postavimo v zamrzovalnik. Potem jo vzamemo iz modela in dobro premešamo. To ponovimo še dvakrat.

Breskov sorbet

Sestavine za 4 osebe:

  • 340 g jogurta z okusom vanilje (lahko je sojin)
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička vaniljeve esence
  • 680 g zamrznjenih breskev

Priprava:

  1. Polovičke svežih breskev dan prej zamrznemo.
  2. Naslednji dan jih stresemo v mešalnik. Dodamo vse ostale sestavine in mešamo do želene strukture.
  3. Sorbet takoj ponudimo.

Jagodna zmrzlina

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Zanimivosti

Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro

Sestavine za 4 osebe:

  • 600 g jagod
  • 1 bio limona
  • 1 vaniljin strok
  • 450 ml sladkornega sirupa
  • meta

Za sladkorni sirup:

  • 300 ml vode
  • 300 ml sladkorja

Priprava:

  1. Dan pred pripravo sorbeta pripravimo sladkorni sirup. V vodo stresemo sladkor in zavremo. Ves čas mešamo, da se sladkor stopi. Sirup nalijemo v steklenico in shranimo v hladilniku.
  2. Naslednji dan umijemo jagode in jih s sredico vaniljinega stroka, sladkornim sirupom in limoninim sokom ukašimo. Nazadnje vmešamo še sesekljane lističe mete.
  3. Po želji maso precedimo in vlijemo v model. Čez noč zamrznemo.

Sladoled z robidami

Sestavine za 4 osebe:

  • 240 g svežega kremnega sira
  • 250 g robid
  • 80 g sladkorja v prahu

Priprava:

  1. Robide in sladkor ukašimo in precedimo.
  2. Dodamo kremnemu siru in spet zmiksamo.
  3. Maso vlijemo v model in ga postavimo v zamrzovalnik. Čez dve uri premešamo in to ponovimo še dvakrat.

Majin nasvet

Sladoled lahko izboljšate s cvetovi sivke ali pa si zamešate tako zelo priljubljeni okus »Hugo«, in sicer tako, da jogurtu dodate nekaj bezgovega sirupa in lističev mete ter sok in lupino bio limete.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025