Ledeni tiramisu
Sestavine za 4 osebe:
- 250 g sira maskarpone
- 200 ml polnomastnega mleka
- 60 g sladkorja v prahu
- 80 g otroških piškotov
- 150 ml mlačne kave
- 4 žlice mandljevega likerja
Priprava:
- Piškote nadrobimo in prelijemo s kavo. Dobro pretlačimo.
- Maskarpone zmešamo s sladkorjem in polovico mleka v kremasto zmes.
- Preostalo mleko prilivamo med mešanjem. Nazadnje vmešamo še piškotno maso.
- Maso vlijemo v model in za dve uri postavimo v zamrzovalnik. Potem jo vzamemo iz modela in dobro premešamo. To ponovimo še dvakrat.
Breskov sorbet
Sestavine za 4 osebe:
- 340 g jogurta z okusom vanilje (lahko je sojin)
- 30 g sladkorja v prahu
- 1 žlička vaniljeve esence
- 680 g zamrznjenih breskev
Priprava:
- Polovičke svežih breskev dan prej zamrznemo.
- Naslednji dan jih stresemo v mešalnik. Dodamo vse ostale sestavine in mešamo do želene strukture.
- Sorbet takoj ponudimo.
Jagodna zmrzlina
Sestavine za 4 osebe:
- 600 g jagod
- 1 bio limona
- 1 vaniljin strok
- 450 ml sladkornega sirupa
- meta
Za sladkorni sirup:
- 300 ml vode
- 300 ml sladkorja
Priprava:
- Dan pred pripravo sorbeta pripravimo sladkorni sirup. V vodo stresemo sladkor in zavremo. Ves čas mešamo, da se sladkor stopi. Sirup nalijemo v steklenico in shranimo v hladilniku.
- Naslednji dan umijemo jagode in jih s sredico vaniljinega stroka, sladkornim sirupom in limoninim sokom ukašimo. Nazadnje vmešamo še sesekljane lističe mete.
- Po želji maso precedimo in vlijemo v model. Čez noč zamrznemo.
Sladoled z robidami
Sestavine za 4 osebe:
- 240 g svežega kremnega sira
- 250 g robid
- 80 g sladkorja v prahu
Priprava:
- Robide in sladkor ukašimo in precedimo.
- Dodamo kremnemu siru in spet zmiksamo.
- Maso vlijemo v model in ga postavimo v zamrzovalnik. Čez dve uri premešamo in to ponovimo še dvakrat.
Majin nasvet
Sladoled lahko izboljšate s cvetovi sivke ali pa si zamešate tako zelo priljubljeni okus »Hugo«, in sicer tako, da jogurtu dodate nekaj bezgovega sirupa in lističev mete ter sok in lupino bio limete.