Zanimivosti

Krompirjeva musaka z jajčevci

Maja Poljšak, Maja
27. 7. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Obilje zelenjave je lahko razlog za pripravo te okusne musake!

Sestavine za 6 oseb:

  • 800 g krompirja za kuhanje
  • 4 veliki paradižniki
  • 2 jajčevca
  • 500 g mletega mesa (govejega ali mešanega)
  • sol in poper
  • 2 mladi čebulici
  • 1 strok česna
  • 5 žlic olja
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata (iz tube)
  • 500 ml pasiranega paradižnika
  • 1 žlica sesekljanega timijana, bazilike in peteršilja
  • 150 ml kisle smetane
  • 75 g nastrganega parmezana

Priprava:

  1. Krompir olupimo, narežemo na ploščice in v vreli slani vodi kuhamo toliko časa, da je kuhan, vendar še čvrst. Jajčevca narežemo na 1/2 cm debele koleščke, položimo na papirnate brisače in posolimo.
  2. Čebulo in česen olupimo, sesekljamo in v ponvi na dveh žlicah olja popražimo, dodamo meso ter naprej mešamo in pražimo, da se meso razdrobi. Dodamo paradižnikov koncentrat, razredčimo s 50 ml tople vode, prilijemo pasiran paradižnik, solimo in popramo ter dodamo sesekljana zelišča.
  3. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Odcejene rezine jajčevca v ponvi na olju postopoma po obeh straneh popečemo. V naoljen pekač zložimo krompir, nanj damo meso, na vrh pa zložimo popečene koleščke jajčevca in koleščke paradižnika.
  4. Vse premažemo s kislo smetano in potresemo s parmezanom. Nato pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo od 40 do 50 minut.