Dišeče jagode, osvežujoče borovnice, sladke maline ali kiselkasti ribez, zraven pa sladek sirček, stepena smetana, biskvitno testo, sladek beljakov sneg ali popečena pena … recepti so največkrat preprosti, okusi pa preprosto nebeški! Le kdo se ne bi pustil zapeljati?
Torta pavlova z jagodičjem
Za od 6 do 8 oseb
Priprava: 35 minut
Pečenje/sušenje: 1 ura
Sestavine: za beljakovo testo: 4 beljaki (sobne temperature) * 250 g drobno zmletega sladkorja * 1 žlička belega vinskega kisa * 1 žlička jedilnega škroba * 1 žlička vaniljevega ekstrakta; * za nadev: 500 g očiščenih in na polovice narezanih jagod * 200 g malin * 3 žlice sladkorja v prahu * 100 ml sladke smetane za stepanje * 200 g grškega jogurta * 85 g kisle smetane * 2 žlički drobno zmletega sladkorja * sladkor v prahu za posipanje * lističi mete za okrasitev.
Pečico ogrejemo na 150 stopinj (ventilacijsko pečico na 130 stopinj). Veliki pekač iz pečice prekrijemo s papirjem za peko. Na papir narišemo s svinčnikom krog s premerom 20 cm (občrtamo na primer ustrezno velik krožnik). Beljakovo testo: Zmešamo jedilni škrob, kis in vaniljev ekstrakt ter pustimo počakati. Z električnim ročnim mešalnikom stepemo v široki skledi sneg iz beljakov, ki naj bo tako čvrst, da se dviguje v trdih konicah. Posujemo ga z žličko sladkorja in stepamo nekaj sekund, nato dodajamo sladkor po žličkah in stepamo. Sneg naj postane gost in sijoč. Nazadnje dodamo in umešamo tudi mešanico jedilnega škroba, kisa in vaniljevega ekstrakta. Sneg na debelo in v enakomerni plasti namažemo na zarisani krog na papirju za peko. Oblikujemo ga tako, da je na robovih nekoliko dvignjen in debelejši kot na sredini (naredimo nekakšen krater iz snega). Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo oziroma sušimo beljakovo podlago za torto eno uro. Pečico izključimo, pekač pa pustimo, da se beljakova podlaga počasi ohlaja v pečici. Ko je ohlajena, lahko pripravimo nadev, računamo pa, da je treba torto potem čim prej postaviti na mizo. Sesekljamo 100 g očiščenih jagod, zmešamo jih s polovico malin in z dvema žlicama sladkorja v prahu. Zmeljemo v mešalniku, da je sadna kaša gladka, nato pa jo še pretlačimo skozi cedilo, da odstranimo semena. Stepemo sladko smetano, da je čvrsta. Zmešamo jo z grškim jogurtom in s kislo smetano ter sladkamo s sladkorjem v prahu. V vdolbino beljakove podlage damo nekaj narezanih jagod in malin. Prekrijemo jih s smetano, na smetano pa naložimo preostalo sadje. Pokapljamo z nekaj sadnega preliva, preostali preliv pa ponudimo posebej, da si vsak postreže še po okusu. Torto okrasimo s svežimi lističi mete in rahlo posipamo s sladkorjem v prahu.
Nasvet: Za sladki sneg iz beljakov vzamemo drobno mleti sladkor, ker se lepše poveže s snegom. Naredimo ga sami iz običajnega kristalnega sladkorja, ki ga zmeljemo v mlinčku za kavo. Torto lahko polnimo samo z eno vrsto sadežev, lahko pa uporabimo tudi mešano jagodičje.
Sekundni jogurtov sladoled z jagodičjem
Za 4 osebe
Priprava: 2 minuti
Sestavine: 250 g mešanega jagodičja (zamrznjenega) * 250 g grškega jogurta * 1 žlica tekočega medu ali javorovega sirupa.
Jagodičje (lahko vzamemo eno samo vrsto, lahko mešanico jagodičja, ki ga imamo pri roki) mora biti globoko zamrznjeno – ali zamrznjeno kupimo ali pa sveže sadje zamrznemo v domačem zamrzovalniku. Damo ga v sekljalnik skupaj z jogurtom in medom. Vključimo sekljalnik na najvišjo stopnjo in pustimo 20 sekund, da se sestavine povežejo v gladek sadni sladoled. Naložimo ga v ohlajene posodice, okrasimo s svežim jagodičjem in takoj ponudimo.
Popečeni smetanov narastek z jagodičjem
Za 6 oseb
Priprava: 15 minut
Pečenje: 30 do 40 minut
Sestavine: zmehčano maslo za model * 400 g mešanega jagodičja; * za testo: 50 g mletih mandljev * 2 žlici moke * 100 g drobno mletega sladkorja (zmeljemo ga v mlinčku za kavo) * 2 jajci * 2 rumenjaka * 250 ml sladke smetane.
Z maslom namastimo model za narastke (premer 23 cm) ali več manjših modelčkov (modeli z dnom, ki ga lahko odstranimo, niso primerni!). V model stresemo jagodičje: narezane jagode, borovnice, maline, češnje, ribez … Sestavine za testo damo v mešalnik/sekljalnik in jih sesekljamo v gladko tekoče testo. S testom prelijemo jagodičje. Model postavimo v pečico, ogreto na 190 stopinj, in pečemo narastek, da se dvigne in zlatorjavo obarva (od 25 minut za manjše modele do 40 minut za večji model). Narastek ponudimo, dokler je še vroč. Lahko ga posipamo s sladkorjem v prahu, lahko ga postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda.
Nasvet: Namesto mletih mandljev lahko vzamemo mlete orehe ali mlete nesoljene pistacije. Če imamo samo eno vrsto jagodičja, nič zato: narastek bo manj pisan, a prav tako okusen.
Sočna pita z jagodičjem
Za 24 kosov
Priprava: 45 minut
Pečenje: 40 minut
Sestavine: 70 g maka * 300 g presejane moke * 220 g mletih mandljev * 3 žličke pecilnega praška * sol * 220 g zmehčanega masla * 200 g drobno mletega sladkorja * 3 žličke vaniljevega sladkorja * 7 jajc * od 3 do 4 kaplje mandljeve arome * 800 g očiščenega jagodičja (borovnice, rdeči in črni ribez, jagode, gozdne jagode, maline) * 50 g listasto narezanih mandljev * 100 g marelične marmelade.
V teflonski ponvi brez maščobe na hitro prepražimo mak. Počakamo, da se ohladi, nato ga zmeljemo v sekljalniku. Zmleti mak pomešamo z moko, mandlji, s pecilnim praškom in ščepcem soli. V mešalni posodi zmehčano maslo mešamo z metlicami električnega ročnega mešalnika, da se speni. Dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter mešamo še pet minut, da se sladkorna zrnca razpustijo. Drugo za drugim dodajamo in umešamo jajca, da se popolnoma povežejo z masleno zmesjo. Nato dodamo in umešamo pripravljeno mešanico moke in sestavin. Nazadnje začinimo z mandljevo aromo. Pekač (42 x 25 cm) obložimo s papirjem za peko. Nanj porazdelimo testo. Na testo naložimo jagodičje. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo pito pri 200 stopinjah na spodnji rešetki od 30 do 35 minut. Pekač vzamemo iz pečice, postavimo na rešetkast podstavek in počakamo, da se pita ohladi. V teflonski ponvi brez maščobe zlato popražimo mandljeve lističe. Marelično marmelado nekoliko segrejemo. Pečeno pito na tanko premažemo z marmelado in potresemo z mandljevimi lističi. Razrežemo jo na kose in ponudimo s stepeno sladko smetano.
Malinova skutna tortica v kozarcu
Za 2 osebi
Priprava: od 15 do 20 minut
Sestavine: 150 g malin (lahko pa tudi borovnic, gozdnih jagod ali narezanih vrtnih jagod) * 1 žlica fino zmletega (rjavega) sladkorja * 1 bio limona (naribana lupinica in sok) * 4 ingverjevi (ali masleni) piškoti * košček masla * 2 žlici sladkorja v prahu * 125 g sirčka maskarpone ali rikote.
V majhno kozico damo sladkor, 1 žlico limonovega soka in večino malin – nekaj jih prihranimo za okrasitev. Počasi segrevamo od tri do štiri minute, da se sladkor in maline povežejo. Pustimo, da se vse ohladi. Piškote damo v vrečko, z valjarjem jih stremo v drobtine. V kozici razpustimo maslo, dodamo piškotne drobtine in dobro pomešamo. Mešanico naložimo v 2 kozarca. Sirček maskarpone pomešamo z limonovo lupinico, s sladkorjem v prahu in s preostankom limonovega soka. Na plast maslenih piškotnih drobtin v kozarcih naložimo limonov sirček. Na vrh porazdelimo maline in sok, ki so ga izpustile. Okrasimo s svežimi malinami, posipamo z malo sladkorja v prahu in ponudimo.