Zanimivosti

Paradižnik je gotovo ena najbolj priljubljenih vrtnin

Stane Sušnik, Zeleni raj
30. 6. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zbrali smo nekaj zanimivih podatkov o tem priljubljenem plodu.

O tem, koliko sort paradižnika poznamo, ni zanesljivega podatka, nekateri govorijo celo o 10.000 sortah. Zato je tem bolj žalostno, da na policah naših trgovin najdemo le dve ali tri sorte, ki so pač najprimernejše za množično vzgojo.

Tako so v EU priznane štiri oblike plodov, po katerih razvrščajo paradižnik:

  • Okrogli
  • Rebrasti
  • Podolgovati
  • Češnjevec

In če smo že pri oblikah plodov, poglejmo rekordne velikosti:

Najtežji paradižnik doslej je lani pridelal Dan Sutherland iz zvezne države Washington v ZDA: tehtal je kar 3,906 kg.

Največ paradižnikov na eni rastlini so v sezoni 2005/6 pridelali nekje na Floridi: skupna teža je znašala 522,5 kg.

Najvišjo rastlino paradižnika so vzgojili v angleškem Lancashiru leta 2000: dosegla je kar 19,8 m.

Koliko pa sploh pridelajo paradižnika?

(Podatki iz leta 2013 so v tisočih ton)

  • Kitajska – 50.664
  • Indija – 18.227
  • ZDA – 12.575
  • Turčija – 11.820
  • Egipt – 8.534

Za EU pa veljajo podatki iz leta 2015:

  • Italija – 6.410
  • Španija – 4.833
  • Portugalska – 1.407
  • Grčija – 995
  • Nizozemska – 890

Za Slovenijo smo našli podatek na strani Statističnega urada RS, za leto 2015: skupna pridelava je znašala 5.705 ton, oziroma, če bi ta podatek uvrstili v gornjo lestvico, bi bil videti takole: Slovenija – 5.

Površina steklenjakov, v katerih pridelujejo paradižnik: v EU vodi Nizozemska s kar 1.768 hektari, medtem ko pri nas te evidence ne vodimo, zato lahko navedemo samo podatek največjega gojitelja paradižnikov, t. j. podjetje Paradajz iz Renkovcev, ki ima 6 ha steklenjakov.

Prav tako nam lahko za primerjavo služi podatek o porabi Nemcev glede oblike, v kateri uživajo paradižnik: točno 2/3 skupne porabe je v predelani obliki, le 1/3 pa je svežega. Delež paradižnika v skupni porabi zelenjave pa znaša kar ¼ porabe vseh vrtnin skupaj.

Skupna količina paradižnika, porabljenega na prebivalca v Nemčiji v sezoni 2013/14, je znašala 24,9 kg. Predelani paradižnik pa največkrat uporabljajo v naslednjih oblikah: mezga, sok, posušeni, omaka in kečap.