Ko zelišče posušimo, izgubi veliko svojih lastnosti, pridobi pa intenzivnejši okus. Zato si nekaterih jedi ne predstavljamo brez svežih zelišč, druge pa odlično izboljšajo suhe začimbnice. Nežna zelišča, kot so peteršilj, bazilika, drobnjak, je bolje uporabiti sveža. Zelišča z izrazitejšo aromo, kot so na primer rožmarin, origano in timijan, pa so boljša posušena. Če želimo uporabiti v jedi sveža namesto suhih zelišč, jih uporabimo štirikrat več, kot zahteva recept.
Tudi čas kuhe posamezne jedi je pomemben pri izbiri zelišč. Nežna dodajamo jedem s krajšim časom priprave ali pa jih dodamo celo povsem na koncu. Tista bolj izrazita pa so prava za izboljšanje jedi, ki se kuhajo dlje časa, saj šele v postopku priprave razvijejo svojo aromo.
Kako shranjujemo sveža zelišča?
Stebelca odrežemo z ostrim nožem in jih postavimo v kozarec, do tretjine napolnjen z mrzlo vodo. Kozarec prekrijemo s plastično vrečko in ga na dnu prevežemo z elastiko. Kozarec postavimo v hladilnik. Lahko pa šopek zelišč zavijemo v mokro papirnato brisačo in jih položimo v plastično vrečko z zapiralom. Hranimo v hladilniku.