Zanimivosti

Naj diši po slastni mehiški hrani.

Tina Guček, Dom2
22. 5. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Je zdrava, okusna in ne nujno pekoča. Če vam pekoča hrana ni všeč, preprosto ne dodate (toliko) čilija, okus bo še vedno slasten!

Fižolova pomaka

Sestavine

  • 1 na drobno nasekljana čebula
  • 4 stroki česna, ki smo jih nasekljali
  • 1 čili, ki smo mu odstranili semena in ga na drobno narezali
  • 2 žlički mletega cimeta
  • 1/2 žličke mletih klinčkov
  • 1 pločevinka pelatov v koščkih (400 g)
  • 2 pločevinki rdečega fižola (400 g)
  • 300 ml vode
  • 2 žlici masla
  • sol, poper
  • olivno olje

Priprava:

V kozici z debelim dnom na malo olivnega olja na srednjem ognju do mehkega prepražimo čebulo – približno 5 minut. Dodamo česen, čili, cimet, klinčke ter vse skupaj pražimo eno minuto. Ob tem pazimo, da se nam mešanica ne zažge. Dodamo paradižnik, fižol in vodo ter dobro premešamo. Ob kuhanju s tlačilko za pire mečkamo fižol, da nastane gostljata omaka. Kuhamo približno 10 minut. Na koncu vmešamo maslo in poper ter po potrebi dosolimo. Postrežemo s čipsom iz tortilje.

Chilli con carne

Sestavine:

  • 100 g odcejenih suhih paradižnikov v olju
  • 100 g odcejene pečene paprike
  • 600 g mlete govedine
  • 3 srednje velike čebule, ki jih nasekljamo
  • 5 strokov česna
  • 1 pločevinka pelatov
  • 2 pločevinki rdečega fižola
  • 1,5 žličke mlete kumine
  • kajenski poper (po želji)
  • sol, poper
  • olivno olje
  • 3 žlice kisa

Priprava:

  1. Suhe paradižnike in pečene paprike zmeljemo v pasto. V večjem loncu na olivnem olju prepražimo čebulo. Ko se zmehča, dodamo meso in pražimo približno deset minut. Dodamo pelate, kajenski poper, sol, poper, kumino, kis in nasekljan česen. Dodamo skodelico vode. Dobro premešamo in na majhnem ognju kuhamo uro in pol. Vmes po potrebi dodamo še vodo.
  2. Vmešamo odcejen fižol in poskusimo. Po potrebi dodamo še kis, sol ali poper in kuhamo še deset minut.
  3. Postrežemo z rižem ali v enchiladah. Dodamo lahko tudi žlico kisle smetane, nariban sir ali na drobno narezano mlado čebulo.

Enchiladas

Sestavine:

  1. chili con carne
  2. 10 pšeničnih tortilj
  3. 150 g ribanega sira (odlično gre
  4. zraven bolj zreli chedar)
  5. 150 g kisle smetane
  6. olivno olje

Priprava:

Na dno pekača, ki smo ga namastili z olivnim oljem, centimeter na debelo razporedimo chili con carne. V vsako tortiljo denemo nekaj žlic omake chili con carne, čez njo pa položimo malo ribanega sira. Tortiljo na tesno zvijemo v rolico in jo položimo v pekač. Tako ponavljamo še s preostalimi tortiljami, dokler pekač ni poln. Tortilje po vrhu premažemo s kislo smetano ter posujemo s preostalim sirom. Pečemo približno 20 minut na 180 stopinjah Celzija.