Bešamelna omaka je tista, zaradi katere je jed sočna in kremasta, hranilnost pa ji dajeta piščančje meso in buče.
Sestavine (za 4 osebe):
- 400 g peresnikov,
- 4 žlice surovega masla,
- 1 majhna olupljena in drobno sesekljana čebula,
- 2 olupljena in strta stroka česna,
- 250 g olupljene, razsemenjene in na kocke narezane zimske buče,
- 150 ml kokošje jušne osnove,
- 2 žlici moke,
- 400 ml mleka,
- ½ žličke soli,
- ¼ žličke zmletega črnega popra,
- 2 jajci,
- 3 žlice kisle smetane,
- 300 g kuhanega ali pečenega piščančjega mesa,
- 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja,
- 1 žlička sesekljane sveže bazilike,
- 4 žlice nastrganega parmezana.
Priprava:
- Peresnike po navodilih na zavitku skuhamo v osoljeni vodi in jih odcedimo.
- V ponvi raztopimo 1 žlico masla ter na njem popražimo čebulo in česen. Dodamo koščke buče in jih pražimo 3 minute. Nato jih zalijemo z jušno osnovo in kuhamo 15 minut.
- Za bešamel raztopimo preostalo maslo, vmešamo moko in jo prepražimo. Zalijemo jo z mlekom, polovico soli in poprom ter kuhamo 3 minute, da se zgosti.
- Peresnike stresemo v skledo ter primešamo koščke buče, piščanca, peteršilj, baziliko, bešamel in jajčno mešanico. Posebej zmešamo jajci, kislo smetano in preostalo sol.
- Model za narastke premažemo z maslom, vanj naložimo peresnike, po vrhu polijemo jajčno mešanico in posujemo s parmezanom.
- Postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 180 °C, in pečemo 40 minut.