Zanimivosti

Gratinirani peresniki s piščancem in bučo

Zvonka Labernik, Ženska
27. 4. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Z gratiniranimi testeninami je sicer precej dela, ampak se splača potruditi, ker je »končni izdelek« zelo okusen.

Bešamelna omaka je tista, zaradi katere je jed sočna in kremasta, hranilnost pa ji dajeta piščančje meso in buče.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Ekipa

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Sestavine (za 4 osebe):

  • 400 g peresnikov,
  • 4 žlice surovega masla,
  • 1 majhna olupljena in drobno sesekljana čebula,
  • 2 olupljena in strta stroka česna,
  • 250 g olupljene, razsemenjene in na kocke narezane zimske buče,
  • 150 ml kokošje jušne osnove,
  • 2 žlici moke,
  • 400 ml mleka,
  • ½ žličke soli,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • 2 jajci,
  • 3 žlice kisle smetane,
  • 300 g kuhanega ali pečenega piščančjega mesa,
  • 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja,
  • 1 žlička sesekljane sveže bazilike,
  • 4 žlice nastrganega parmezana.

Priprava:

  1. Peresnike po navodilih na zavitku skuhamo v osoljeni vodi in jih odcedimo.
  2. V ponvi raztopimo 1 žlico masla ter na njem popražimo čebulo in česen. Dodamo koščke buče in jih pražimo 3 minute. Nato jih zalijemo z jušno osnovo in kuhamo 15 minut.
  3. Za bešamel raztopimo preostalo maslo, vmešamo moko in jo prepražimo. Zalijemo jo z mlekom, polovico soli in poprom ter kuhamo 3 minute, da se zgosti.
  4. Peresnike stresemo v skledo ter primešamo koščke buče, piščanca, peteršilj, baziliko, bešamel in jajčno mešanico. Posebej zmešamo jajci, kislo smetano in preostalo sol.
  5. Model za narastke premažemo z maslom, vanj naložimo peresnike, po vrhu polijemo jajčno mešanico in posujemo s parmezanom.
  6. Postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 180 °C, in pečemo 40 minut.