V pričakovanju velike noči vam bomo vsak dan postregli z receptom za odlično sladico, pripravljeno z izdelki Žito moke in Dolcela.
Sestavine za 8 ptičkov:
- 500 g pirine moke Žito
- 10 g soli
- 5 g suhega kvasa Dolcela
- 320 g vode
- + 1 jajce in ščep soli za premaz
Priprava:
- Vse sestavine damo v posodo stoječega mešalnika in z nastavkom za mesenje testa gnetemo približno deset minut, da dobimo gladko testo. Iz njega oblikujemo kepo, ki naj v posodi, ki smo jo pokrili s krpo, vzhaja uro in pol.
- Testo razdelimo na osem enakomernih delov in iz vsakega od njih oblikujemo podolgovate »klobase«. Iz vsake od njih naredimo vozel. Sprednji del vozla oblikujemo v glavo (naredimo kljunček), zadnjega pa v repek. Na koncu ptičku dodamo še oči iz dveh zrn popra.
- Ptičke položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Razžvrkljamo eno jajce in mu dodamo ščep soli, z mešanico pa nato previdno premažemo ptičke, ki naj na pekaču počivajo še pol ure.
- Pečico medtem segrejemo na 250 stopinj. Ko postavimo ptičke vanjo, temperaturo znižamo na 220 stopinj in pečemo dvajset minut.