Zanimivosti

Testenine s paradižnikom in oreščki

Maja Poljšak, Maja
10. 2. 2017, 07.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sestavine za 4 osebe:

400 g polnozrnatih testenin (peresniki ali špageti)

  • 2 večji čebuli
  • 2 mesnati rdeči papriki
  • 6 zrelih paradižnikov
  • 4 vejice sveže bazilike
  • 4 žlice olivnega olja
  • 200 ml jabolčnega soka
  • 1 posodica čiste zelenjavne jušne osnove
  • 2 žlički mlete sladke paprike
  • sol in poper
  • 100 g različnih oreščkov (mandljev, lešnikov, arašidov ...)

Priprava:

  1. Čebuli olupimo in sesekljamo, papriki očistimo in narežemo na kockice, paradižnik nasekljamo. Lističe bazilike osmukamo, stebelca na drobno sesekljamo. Oreščke nasekljamo. V loncu pristavimo vodo za kuhanje testenin.
  2. V posodi na olju najprej popražimo čebulo, ko postekleni, dodamo kockice paprike, sesekljana stebelca bazilike, paradižnik in sladko papriko, premešamo in še malo popražimo. Nato prilijemo jabolčni sok, dodamo zelenjavno jušno osnovo, popramo in pokrito kuhamo 15 minut.
  3. Ko voda za testenine zavre, solimo, dodamo testenine in jih skuhamo. Ko so kuhane, vendar pod zobmi še čvrste, jih odcedimo, stresemo v posodo z omako, dodamo nasekljane oreščke, premešamo in razdelimo na krožnike. Nazadnje po testeninah potresemo listke bazilike in takoj postrežemo.