Zanimivosti

Poroka je ugodna

pl
6. 2. 2016, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Če imate partnerja in si želite njegov priimek, da bi se počutili še bolj povezane z njim, lahko priimek spremenite na upravni enoti. A to vas bo stalo več, kot če se s partnerjem preprosto poročite …

svet24
Priimek si seveda lahko tudi izmislimo in si ga spremenimo kar tako.

Svoje ime lahko spremenite; to storite na upravni enoti, kjer oddate vlogo. Spremenite lahko tudi samo priimek. Mnogokrat je to želja enega od partnerjev, ki živita v izvenzakonski zvezi. A če želite pri tem privarčevati, se raje poročite. Ceneje je.

»Bodoča zakonca se za sklenitev zakonske zveze prijavita pri pristojni upravni enoti, kjer želita skleniti zakonsko zvezo. Med prostimi termini izbereta datum, nato pa uradna oseba sestavi zapisnik o prijavi sklenitve zakonske zveze,« je pojasnil mag. Bojan Miklavčič, načelnik Upravne enote Škofja Loka.

Ob sestavi zapisnika o prijavi zakonske zveze uradna oseba vsakega ob bodočih zakoncev vpraša, kateri priimek bo prevzel. Sprememba priimka zaradi sklenitve zakonske zveze je brezplačna in začne veljati takoj.

Sprememba priimka zaradi sklenitve zakonske zveze je brezplačna.

Poroka brez stroškov

Za sklenitev zakonske zveze je potrebna navzočnost obeh bodočih zakoncev, dveh prič ter pooblaščenca in matičarja. Prstani niso obvezni. Pooblaščenec vodi poročni obred in sklene zakonsko zvezo, pripravi tudi govor, medtem ko matičar poskrbi za organizacijo poročnega obreda, pred in med obredom, ter za vpis sklenjene zakonske zveze v matični register.

Poročite se lahko v povsem vsakdanjih oblačilih, poročni obred traja približno pol ure.

»Na območju Upravne enote Škofja Loka sta kot uradna prostora za sklenitev zakonske zveze določena Žigonova hiša na Mestnem trgu v Škofji Loki in Loški grad. Za sklenitev zakonske zveze v uradnih prostorih se upravna taksa ne plača, če gre za poroko zunaj uradnih prostorov, pa je treba plačati 170 evrov upravne takse. Zakonske zveze se v Škofji Loki izvajajo ob sredah v času uradnih ur ter ob sobotah. Lani je bilo v Škofji Loki 131 sklenitev zakonskih zvez v uradnih prostorih ter 16 zunaj uradnih prostorov,« je povedal Miklavčič. Vse seveda podobno poteka po vseh slovenskih občinah.

Sprememba dokumentov

Poroka je torej brezplačna, še vedno pa mora tisti zakonec, ki spremeni priimek, zamenjati dokumente. Osebno izkaznico mora ob spremembi priimka izročiti v uničenje najpozneje v 30 dneh. Stroški nove osebne izkaznice znašajo 18,77 evra.

Če ima oseba potni list in ga želi še uporabljati, mora starega prav tako izročiti v roku 30 dni od poroke, če se spremeni katerikoli osebni podatek, ki je vpisan na biografski strani potne listine. Strošek izdaje potnega lista z 38 stranmi je ta trenutek 42,05 evra.

58,91 evra je upravna taksa za običajno spremembo priimka, za vsako nadaljnjo odločbo se znesek podvoji. 

Spremeniti je treba tudi vozniško dovoljenje, če ga zakonec ima. Tudi tega je treba zamenjati v 30 dneh od poroke, strošek izdaje novega vozniškega dovoljenja je 15,06 evra.

V 15 dneh pa je treba zamenjati prometno dovoljenje, za to odštejemo 13,11 evra.

Dražja je sprememba priimka

Če se za poroko ne odločite, a vseeno želite imeti partnerjev priimek, boste morali podati vlogo in plačati upravno takso v višini 58,91 evra, za vsako nadaljnjo odločbo o spremembi osebnega imena pa je treba plačati dvakratno vrednost takse. Upravni organ v ugotovitvenem postopku nato izda odločbo o spremembi osebnega imena, ki začne veljati z dnem vročitve. Od tega dne mora stranka v roku 30 dni zamenjati osebne dokumente. 

profimedia
Sprememba priimka zaradi sklenitve zakonske zveze je brezplačna.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste