Nakupujte tam, kjer so cene nižje, in se ne zamujajte z dolgim kuhanjem, pa boste kar precej prihranili in morda potrošili še celo manj, kakor smo mi.
Majin nasvet
Če za osnovo jedi vzamemo testenine, riž ali kakšno drugo vrsto žita, dodamo nekaj zelenjave, jajc, fižola ali drugih suhih stročnic, nazadnje pa še malo sira ali kakšnih mesnin za boljši okus, imamo polnovreden obrok. Pri kuhanju poleg soli in popra ne pozabimo še na sveža ali posušena dišavna zelišča, ki jih potrebujemo le ščepec, vendar dopolnijo in poudarijo okuse.
Pašta fižol s porom in hrenovko
Sestavine za 4 osebe:
1 velika pločevinka rjavega fižola
200 g drobnih makarončkov ali drugih testenin
1 manjši por
1 korenček
100 g gomoljne zelene
2 para piščančjih hrenovk
3 žlice olja
sol in poper
1 ščep majarona
1 žlica kisa
Priprava:
Por narežemo, korenček in zeleno olupimo in narežemo na kockice. Fižol splaknemo in odcedimo, približno polovico ga zmiksamo.
V posodi najprej na olju malo popražimo zelenjavo, da se por zmehča, vendar ne sme porumeneti. Solimo in popramo, dodamo odcejen in zmiksan fižol, na koleščke narezani hrenovki in majaron ter prilijemo toliko vroče vode, da ta vsebino posode prekrije.
Ko zavre, dodamo testenine in kuhamo še toliko časa, da se testenine skuhajo. Če je potrebno, med kuhanjem prilijemo še malo vroče vode. Nazadnje, ko so testenine že kuhane, začinimo s kisom in odstavimo.
Za sestavine smo potrošili 3,20 EUR, kar je le 0,80 EUR na osebo.