Zanimivosti

Astronavta spregovorila ... Pa bo Nasa prisluhnila?

R.T.
30. 9. 2015, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Čeprav Nasa še nima aktivnega vesoljskega programa za Mars, ki bi vključeval ljudi, pri agenciji vseeno upajo, da bodo na rdeči planet nekoč lahko poslali človeka. Morda s planiranim vesoljskim plovilom Orion.

Wikipedia

To bo namenjeno raziskovanju vesolja čez nizkozemeljsko orbito, uporabljalo pa se bo za odprave na Luno, asteroide in Mars. Na plovilu naj bi bilo prostora za med dva do šest astronavtov, prvi let s človeško posadko pa pri Nasi načrtujejo po letu 2020.

Wikipedia

ClayAnderson

Različna mnenja

Kot pravijo pri Nasi, se pravila igre spremenijo, ko se ljudje znajdejo mimo Lune. Dlje ko se človeška posadka nahaja od Zemljinega naravnega satelita, do večjega zamika prihaja v komunikaciji. Prav tako se je težje obrniti in oditi domov, z naraščanjem razdalje pa je tudi vedno več praznega prostora. Kako težko izvedljiva bi bila takšna odprava? Dva upokojena Nasina astronavta – oba sta Mednarodni vesoljski postaji preživela več mesecev –, sta zelo različnih mnenj. Clay Anderson je prepričan, da bi morali pri Nasi najeti zelo različne ljudi, Steve Swanson pa pravi, da se odprava ne bi smela preveč razlikovati od predhodnih. »Za pot na Mars ne potrebujemo pilota vojaškega letala, niti astronavta z doktoratom, čeprav bi se oba gotovo dobro obnesla,« je povedal Anderson. »Po mojem mnenju potrebujemo na splošno sposobne ljudi, ki lahko naredijo marsikaj in ki se dobro znajdejo v različnih situacijah.«

Wikipedia

SteveSwanson

V petih mesecih, ki jih je Anderson preživel na Mednarodni vesoljski postaji, se je zaradi frustracij pogosto znašal nad drugimi člani posadke in ljudmi, ki so bili njegova vez na Zemlji. Člani posadke morajo zato biti kompatibilni, je dejal; takšni, ki bodo težave reševali sproti. Stres namreč naredi svoje. »Gre za zelo nevarno okolje in oseba poleg tebe ni vedno takšna, kakršno si si predstavljal, da bo,« je povedal izkušeni astronavt. Zato meni, da bi morali pri Nasi premisliti postopek selekcije astronavtov, da bi upoštevali tudi ljudi, ki so vešči sprotnega popravljanja naprav, in ne le znanstvenike. Po njegovem mnenju bi morala vesoljska agencija nadalje ljudi opogumljati, da v orbiti spregovorijo o svojih težav brez strahu, da ne bodo izbrani za prihodnje odprave.

Skupinsko delo

Swanson, ki se je upokojil avgusta, poudarja, da je pomemben vidik skupinsko delo. Kot pravi, pri Nasi že razmišljajo o psiholoških izzivih, ki jih predstavlja pot na Mars. Kako torej ohranjati moralo na rdečem planetu, kamor bodo zaloge potovale kar tri leta. Načrtovanje odprave bo tako po njegovem mnenju trajalo še nekaj časa.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste