Zanimivosti

Boj za obstanek: nad stroje z loki in puščicami

J.P.
20. 9. 2015, 13.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Domorodci na severu Brazilije se z GPS-sledilniki, kamerami, loki in puščicami borijo, da bi zaustavili, kar pristojnim ni uspelo – nelegalno krčenje njihovega dela amazonskega gozda.

Facebook

Ka'apor so etnična skupina avtohtonih Brazilcev, ki živi v zaščitenem rezervatu v zvezni državi Maranhao. V veliki meri živijo na območju že izkrčenega gozda, a jim je do zdaj uspevalo zaščititi nekaj gozda znotraj svojega rezervata. Dva tisoč dvesto ljudi, kolikor jih šteje njihovo ljudstvo, prispeva k boju zoper nelegalno krčenje gozdov, za kar pa od oblasti prejmejo le malo pomoči, če sploh.

Facebook

Ne nehajo prihajati

Gozdarski stroji neprenehoma obkrožajo njihovo naselbino. Prestopnike vedno znova opozarjajo, naj se ne vračajo, a brez uspeha. Leta 2014 je pleme napadlo skupino gozdarjev, jih zvezalo, uničilo narezan les in jih na koncu izpustilo. Igrajo se nevarno igro. Od leta 2011, ko so začeli izvajati svoje obrambne manevre, se je krčenje gozda sicer upočasnilo, a so grožnje s strani gozdarjev prerasle tudi v umore – življenja so izgubili štirje pripadniki plemena. Ka'apor so zaprosili vlado, naj zavaruje njihove meje, ki so bile prepoznane leta 1982, a se ni zgodilo nič. Pomagajo si z loki, puščicami in kot meč oblikovanimi palicami. Ena rjasta puška običajno ostane v kotu, saj se zanašajo na številčno premoč. In motivacijo. Gozdarjem pa gre le za zaslužek. Na njihovem območju rastejo številna iskana drevesa, vključno z brazilskim orehom, ki lahko po predelavi prinese tudi 1500 evrov za kubični meter. A za domorodce je to njihov dom, njihovo ozemlje in njihovo dostojanstvo, načeto od dveh desetletij krčenja gozda. Seveda ne gre pozabiti na najpomembnejše, to je njihovo preživetje. Brez gozda namreč ne morejo obstajati.

»Gozdarji so prišli krast, zato si zaslužijo naše maščevanje. Morajo občutiti našo izgubo.« Mirate Ka'apor, eden od starešin

Oboroževalna tekma

Eden od starešin, Mirate Ka'apor, meni, da je nasilje upravičeno, a da bodo izgubili oboroževalno tekmo. »Gozdarji so prišli krast, zato si zaslužijo naše maščevanje. Morajo občutiti našo izgubo,« je povedal. K sreči domorodci uživajo podporo medijev, katerih sodelavci vse pogosteje zahajajo na območje in poročajo o njihovemu prizadevanju za obstanek. Vladni uradniki pa se raje osredotočajo na pozitivne vidike tega boja: na zmanjšan obseg krčenja in iskanje prestopnikov, pri čemer si pomagajo tudi s sateliti. Pri Greenpeaceu so domorodce opremili s kamerami, GPS-sledilniki in dvema računalnikoma. S pomočjo kamer lahko tako dokažejo, da so ob določeni uri prispeli kamioni, ki so pozneje odpeljali naloženi z lesom.

Facebook

Na prvi bojni liniji

Za številne okoljevarstvenike zgled omenjenega plemena presega okvire njihovega primera, saj jih postavljajo na prvo linijo boja proti podnebnim spremembam. Brazilija se s krčenjem gozda stežka spopada delno tudi zato, ker so okoljske oblasti stalno pod udarom številčnejših gozdarjev in kmetovalcev. Po brazilskem delu amazonskega gozda – območju, ki je po velikosti primerljivo s polovico Združenih držav Amerike – tako patruljira 1500 gozdnih čuvajev. Kruta resnica je, da številni od njih prejemajo podkupnino od gozdarjev. Domorodci so v tem oziru v prednosti, saj imajo številke in motivacijo, izkupiček njihovega truda pa je globalen. 

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste