Zanimivosti

Napoved Nasinega znanstvenika: Prihaja zima, ki bo trajala 30 let

R.T.
6. 7. 2015, 11.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Smo na začetku tridesetletnega cikla ekstremnega mraza, opozarja Nasin klimatolog John L. Casey. Zgodovinski upad sončne energije bo imel posledice za ves planet. Doba ekstremnega mraza, ki menda prihaja, se po njegovih ugotovitvah ponavlja na vsakih dvesto let.

Twitter
Okoli leta 2030 naj bi se začela ledena doba.

Sonce je tisto, ki najbolj vpliva na podnebje, je dejal John L. Casey, tako je že od nekdaj. Zaradi upada sončne energije, s katero ogreva naš planet, pravi Nasin strokovnjak, pa iz obdobja segrevanja Zemlja prehaja v obdobje ohlajanja. Casey je leta 2007 napovedal, da bo najbolj nedavni Sončev cikel izredno šibek. Ni se zmotil. Ta cikel namreč traja dlje kot običajno – običajno trajajo enajst let –, kar pomeni upad energije, kot pravi Casey. Na delu pa so še bolj potentni cikli, kot je dejal, ki pa so za večino neznanka.

Twitter

Ko se bo začela faza ohlajanja, pravi Casey, se bo ozračje ohladilo po hitrem postopku.

206 let

Eden takšnih ravno prihaja h kraju – dvesto šest let trajajoči Sončev cikel, ki je že, tako Casey, končal podnebno segrevanje in začel fazo globalnega ohlajevanja. Človeštvo se je v preteklosti s takšnimi pojavi že soočalo. Casey tudi pravi, da so bili dokumentirani – nazadnje, ko je bil eden takšnih ciklov v fazi ohlajanja (Daltonov minimum, imenovan po angleškem meteorologu Johnu Daltonu, ki je trajal približno od 1790 do 1830), se je zgodilo nekaj ognjeniških izbruhov in potresov. Leto 1816 tako velja za leto brez poletja, potem ko je v Indoneziji izbruhnil ognjenik Tambora, izbruh pa je bil eden od dveh največjih v zadnjih 2.000 letih. Podobne razmere bodo kmalu postale naša resničnost, napoveduje Casey – trideset let mraza, potresov in rekordnih ognjeniških izbruhov. Pri vsem tem naj bi po celem svetu najbolj trpelo kmetijstvo.

Vsesplošno pomanjkanje

Casey je izpostavil pomembno dejstvo – ljudje so v preteklosti veliko bolj samozadostni. In če v verigi odpove člen, odpove celotna veriga. Vse več ljudi živi v urbanih okoljih, zaradi česar so povsem odvisni bodisi od vlade bodisi od distribucije hrane, saj nimajo sredstev, da bi si jo pridelovali sami. Vendar pa pomanjkanje hrane ne bo edina posledica faze ohlajanja. Casey napoveduje, da bo skoraj gotovo prišlo do pomanjkanja energije, omejena sredstva pa bi lahko bila tudi povod za vojne.

Skoraj gotovo bo prišlo do pomanjkanja energije, omejena sredstva pa bi lahko bila tudi povod za vojne.

Povezave ni, povezava je

Lani se je število močnih potresov podvojilo, a povezave med njimi menda ni bilo. Casey je drugačnega mnenja. Njegove raziskave kažejo, da obstaja povezava med tektonsko aktivnostjo in ohlajanjem planeta. Ker se je Zemljin plašč zadnjih dvesto let segreval, je postal bolj tekoč, z ohlajanjem pa se bojo sprostile sile, ki so se v njem nabrale.

Ko bo že prepozno

Ko se bo torej začela faza ohlajanja, pravi Casey, se bo ozračje ohladilo po hitrem postopku. Mraz naj bi bil najhujši med leti 2020 in 2030, leto 2031 pa naj bi predstavljalo najnižjo točko nove hladne dobe. Ko pridelek ne bo več, kot je bil, pravi Casey, se bomo šele začeli zavedati okoliščin, v katerih se bomo znašli. Če bo v naslednjem enajstletnem Sončevem ciklu prišlo le do novega Daltonovega minimuma ali male ledene dobe, bo znano v naslednjih petih letih. 

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste