Zanimivosti

Vlada naj bi letalsko pionirko pustila umreti v ujetništvu

R.T.
29. 6. 2015, 14.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Dva delca, odkrita na atolu Mili, analizirata podjetji Alcoa, zaslužno za aluminij Electre, in Parker Aerospace. Ameriški raziskovalci namreč trdijo, da kosa upognjene in zarjavele kovine dokazujeta, da je Amelia Earhart leta 1937 pristala na tem tihomorskem atolu.

Arhiv časnika Novice Svet24

Les Kinnely in Dick Spink sta pusti atol, sicer del Marshallovih otokov, januarja dodobra prečesala z detektorji kovin. Tako sta odkrila številne kovinske delce, vendar jih večina ni bila del Electre – dvomotornega letala, ki ga je upravljala Amelia Earhart. Bi pa lahko od letala prišla dva delca, ki jih trenutno analizirajo v podjetjih Alcoa in Parker Aerospace. Povsem mogoče bi namreč bilo, da je okrogli kovinski del zaščite na zavori letala, medtem bi tanki aluminijasti del lahko bil del samega kolesa.

Wikipedia

Negotova usoda

Amelia Earhart je izginila 2. julija leta 1937, potem ko je že skoraj postala prva ženska, ki je ob ekvatorju obletela Zemljo. Z navigatorjem Fredom Noonanom je proti otoku Howland v Tihem oceanu poletela z Nove Gvineje. Sodeč po radijskih signalih naj bi bila že blizu svojega cilja, od koder bi morala poleteti proti Havajem, potovanje pa bi sklenila v Kaliforniji. Vendar pa zaradi oblačnih razmer ni uspela locirati otoka Howland, po nekaj letih pa je zavladalo prepričanje, da je Earhartovi zmanjkalo goriva, zaradi česar je neizbežno strmoglavila v ocean.

Wikipedija

Amelia Earhart je izginila 2. julija leta 1937

V japonskih rokah

Vendar pa so po koncu druge svetovne vojne začela prihajati poročila, po katerih naj bi Noonan in Earhartova končala v japonskem ujetništvu na otoku Mili, kjer naj bi pristala. Les Kinnely in Dick Spink sta v raziskovanje poročil vložila znatno količino svojega denarja – prepričana sta, da je Electra pristala na omenjenem otoku, kjer so dvojico zajeli Japonci. Kinnely in Spink nadalje domnevata, da so Japonci letalo z barkačo prepeljali najprej na otok Jaluit, nato pa še do Saipana. Earhartova in Noonan naj bi bila obtožena vohunstva – njega naj bi usmrtili, ona pa naj bi pozneje umrla zaradi griže.

Leta 2009 je Wally Earhart, Ameliin sorodnik, trdil, da je ameriška vlada utišala govorice o ugrabitvi in da še vedno prikriva resnico. »Nista strmoglavila v Tihi ocean, kot trdi vlada. Umrla sta v japonskem ujetništvu na Saipanu,« je trdil Wally, vendar pa ni razkril svojih virov.

»Nista strmoglavila v Tihi ocean, kot trdi vlada. Umrla sta v japonskem ujetništvu na Saipanu.« - Wally Earhart

Stvar protokola

Kinney in Spink sta prepričana v govorice, ki pravijo, da je bilo letalo zakopano v globel na Saipanu, potem ko so ga 1945 osvojili Američani. Verjameta namreč, da bi bila sramota za Japonce preprosto prevelika, če bi se razvedelo, da je letalo na otoku Mili pristalo brez njihove vednosti. Prepričana sta tudi, da je ameriška vlada vedela, da sta Earhartova in Noonan padla v japonske roke. Po njuni teoriji naj bi se dobro zavedeli, da sta kršila japonski vojaški in diplomatski protokol. Tako naj bi postala pogrešljiva, samo da bi se ameriška vlada izognila blamaži.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste