Zanimivosti

V notranjščino jim zarinejo izvotlene bambusove palice

J.P.
28. 5. 2015, 10.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Prekajena mumija vaškega poglavarja s Papue Nove Gvineje je bila deležna celovite preobrazbe, da se bodo lahko člani njegovega plemena še v prihodnje povezovali z duhovi.

Arhiv Svet24

Mumija šamana in bojevnika Moimanga se je več desetletij bila z elementi, a morala sčasoma priznati poraz. K sreči so se našli strokovnjaki, ki so Moimangovo razpadajoče telo obnovili s povsem džungelskimi materiali. Ob tem pa bili deležni znanja o prekajevanju mumij.

Prepričani so, da bodo duhovi nemirno pohajkovali po džungli, če se z njihovimi ostanki ne bo dostojno ravnalo, in sabotirali pridelke.

Visoko nad vasico Koka se pne pečina in nad njo previs, pod katerim stražijo mumificirana telesa številnih preminulih pripadnikov plemena Anga. Sama vas se nahaja na odročnem območju med višavjem in obalo. Ronald Beckett z univerze Quinnipiac v Connecticutu je mumije prvič videl na fotografijah Ulla Lohmanna.Gemtasu, vodja klana, pa je hotel restavrirati ostanke svojega očeta Moimanga, mumificiranega v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Upal je namreč, da bo tako oživil kulturo prekajevanja mumij, katero so več desetletij zatirali misijonarji. Mumije označujejo ozemlje plemena Anga, živeči pa se za nasvet pogosto obračajo na svoje preminule sorodnike ter jih vključujejo v svoja praznovanja. Prepričani so tudi, da bodo duhovi nemirno pohajkovali po džungli, če se z njihovimi ostanki ne bo dostojno ravnalo, in sabotirali pridelke.

Restavriranje mumije

Čas Moimangu ni prizanašal. Čeljust se mu je zaskrbljujoče povesila, glava je bila tik pred tem, da odpade. Njegovo telo so prekrivali lišaji, v njem si je gnezdo izdolbel predrzen glodavec. Ko je Beckett s sodelavcem Andrewom Nelsonom z univerze Zahodnega Ontaria leta 2008 obiskal vas, je vaščane naprosil, da ga seznanijo z za restavriranje primernimi materiali iz džungle, da bi lahko za mumije skrbeli tudi sami. Lubje, drevesni sokovi in snov iz zdrobljenih školjk na osnovi apna so se izkazali za primerne materiale. Gemtasu je bil s končnim rezultatom zadovoljen – začel je jokati, peti in plesati. Dve leti pozneje je Moimango še vedno bil v dobrem stanju, o lišajih ni bilo ne duha ne sluha.

O postopku

Da bi razumela postopek prekajevanja mumij, sta Beckett in Nelson s sodelavci prekadila gozdnega prašiča na način, kot to počno člani plemena. Ti telo umrlega najprej postrgajo s ščetinastimi rastlinami, preden ga v namenski koči z dimom prekajujejo 30 dni. V tem času se preko izvotlenih bambusovih palic izloči vsebina trebuha, preostale telesne tekočine pa iztečejo iz drobnih luknjic v rokah in stopalih, katere masirajo vaščani. Telo nato zaščitijo z okrom. Temelj celotnega procesa je duhovno prepričanje, da fizični ostanki omogočajo komunikacijo s preminulim, kar niti ni tako zelo drugačno od zahodnjaškega puščanja rož na grobovih.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste