Zanimivosti

Za mirnejši spanec

Marjan Kodelja / Moj mikro
21. 3. 2015, 11.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Bi želeli biti obveščeni v primeru vloma ali kraje avtomobila? Carlock je ena od storitev za sledenje vozila, ki pa se od drugih loči po preprosti vgradnji, lahko jo izvede vsak in po kolikor toliko ugodni ceni. Naprava ima sprejemnik GPS ter tipala za zaznavanje gibanja, podatke pa v oblak pošilja prek mobilnega omrežja. Vgrajeno ima kartico SIM, storitev deluje v dobršnem delu sveta, zaradi načina delovanja pa moramo plačevati še mesečno naročnino.

Vgradnja je v resnici preprosta, predvsem pa hitra. Z aktivacijsko kodo, ki jo dobimo ob nakupu, najprej na spletni strani ustvarimo račun in se prijavimo vanj. Na pametni telefon namestimo aplikacijo, se prijavimo vanjo z uporabniškim imenom in geslom, ki smo ju zapisali v prvem koraku, nato pa še napravo vstavimo v diagnostični priključek vozila. Res samo nekaj minut – in stvar deluje. Še največ časa boste verjetno zapravili pri iskanju priključka, če ne veste, kje v vozilu je.

Način priklopa na diagnostični priključek ni edini možen. Uporabnik, ki bi rad napravo skril v vozilu, pri čemer mora najti mesto, kjer je sprejem signala navigacijskih satelitov (GPS) čim manj moten, lahko uporabi dodatek, s katerim napravo priključi neposredno na električno napeljavo vozila. Na voljo je tudi podaljšan kabel, v primeru, da neposredni priklop v diagnostični priključek ni možen ali pa tako nameščena naprava moti med vožnjo.

S tipali naprava zazna tresljaje vozila (v primeru vloma), zagon motorja in premikanje vozila, prikazuje pa tudi stanje akumulatorja. V primeru odklopa naprave dobimo opozorilo; naprava ima vgrajeno rezervno baterijo in nekaj časa deluje, tudi če ni vstavljena v priključek. Obvestila dobimo tudi v primerih agresivnega pospeševanja, zaviranja ali vožnje skozi ovinke, kar pride prav, ko vozilo prepustimo najstniku, ki je ravno opravil vozniški izpit. Posebna funkcija je obveščanje v primeru, ko je naprava zaznala, da je morda prišlo do nesreče. V tem primeru obvestilo o dogodku prek sporočila SMS dobijo tudi vsi prijatelji, katerih telefonske številke smo vpisali. Kot so nam povedali, so to storitev dodali, ker so jo zahtevali ameriški uporabniki.

Aplikacija, ki je solidno napisana, predvsem pa je dovolj enostavna za uporabo, na zaslonu prikazuje trenutno lokacijo vozila. Če je krog okoli njega zelen, pomeni, da se nismo odločili za varovanje, in v tem primeru obvestil o sumljivem dogajanju naprava ne beleži. Beleži pa, ko je krog rdeč, kar pomeni, da smo varovanje vključili. To storimo po potrebi s pritiskom na gumb ali pa za vsak dan v tednu že prej določimo ure varovanja. V primeru sumljivega dogodka aplikacija izda opozorilo, ko pa jo odpremo, se oglasi tudi zvok alarma. Po tem imamo možnost, da varovanje izključimo, ali pa sistem sledi vozilu in njegovo pot prikazuje na zaslonu. Vloma in kraje naprava sicer ne more preprečiti, velikokrat pa je dovolj, da smo o sumljivem dogajanju pravočasno opozorjeni.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste