Zanimivosti

Začarani krog

Matej Jurgele
10. 9. 2014, 13.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Bo država preprečila, da si zmanjšamo zneske na položnicah za električno energijo?

Fakulteta za elektrotehniko

Prednosti, ki jih imajo sončne elektrarne pred ostalimi viri pridobivanja energije, je veliko. Prva in verjetno tudi najpomembnejša prednost je zagotovo ta, da je sončna energija brezplačna in da je neomejena.

Poleg tega se da sončne elektrarne v primerjavi s konvencionalnimi izredno enostavno in neinvazivno umestiti v okolje, saj se jih v veliki meri namešča na strehe že obstoječih objektov. Poleg tega pa so tudi okolju prijazne, saj ne onesnažujejo okolja. Z njihovo uporabo se letno zmanjša količina izpustov CO2 za približno 500 kilogramov pri enem kilovatu moči.

Sistemi sončnih elektrarn postajajo z vsakim letom dostopnejši, v prvi vrsti zlasti zaradi zniževanja cen opreme, pa tudi izkoristki so boljši. Vedno bolj pa se zatika pri državi in subvencijah, ki jih država odmerja za tovrstne elektrarne.

Fakulteta za elektrotehniko

Ali lahko zmanjšamo znesek na položnici za elektriko?

Po mnenju vodilnih strokovnjakov s področja fotovoltaike je zmanjšanje zneska na položnici za elektriko dokaj enostavno. Le sončno elektrarno je treba postaviti. Toda tukaj se zatakne. Zakaj?

Predvsem zato, ker, kot poudarjajo strokovnjaki, je trenutno stanje trga sončnih elektrarn v Sloveniji na zelo nizki ravni. »Vlada je namreč pred dnevi objavila novico, da razpisa za obnovljive vire energije (OVE) v letošnjem letu ne bo. To pa pomeni, da je financiranje obnovljivih virov energije popolnoma ustavljeno. Istočasno od vlade tudi ni nobenega posluha, da bi tistim, ki imajo nameščene sončne elektrarne, ukinili plačevanje prispevkov ZZZS in ZPIZ. Prav tako ostaja nerešeno vprašanje upokojencev, ki so lastniki sončnih elektrarn. Še več. Vlada RS je z nedavno sprejeto uredbo o dopolnilnih dejavnostih kmetom prepovedala proizvodnjo električne energije iz sončnih elektrarn,« poudarja Kristijan Brecl iz Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani.

Fakulteta za elektrotehniko

»Za ponovni zagon sončnih elektrarn, predvsem malih, kjer bi bili investitorji fizične osebe, bi morala država ukiniti prispevke in omogočiti vsakemu državljanu postavitev elektrarne na obnovljive vire energije. Če vsi plačujemo prispevek za obnovljive vire energije na položnici za električno energijo, zakaj nekateri zaradi nerazumnih administrativnih rešitev ne moremo postaviti lastne elektrarne na obnovljive vire energije?« se sprašuje Brecl.

Kot možno rešitev krize, v kateri je trenutno slovenski trg sončnih elektrarn, strokovnjaki izpostavljajo dvig odkupnih cen energije za majhne sončne elektrarne in njihovo izločitev iz razpisnega sistema podpor obnovljivih virov energije ali uvedbo neto obračuna električne energije.

In kakorkoli si vlada prizadeva prikazati ekonomsko neupravičenost fotovoltaike, ta kljub vedno nižjim državnim subvencijam in predvsem zaradi zmanjšane lastne porabe električne energije še vedno ostaja ekonomsko upravičena.

 

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste